Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Durdle Door, a Jurrasic Coast kapuja

2015. július 07. - Vankó Csilla

A természeti világörökség része a Jurassic Coast, Dorset és kelet-Devon tengerpartja.  A Dorset-i Lulworth öböltől nem messze található a környéken leginkább fotózott látványosság a Durdle Door. Egy szikla boltív, amelyet a tenger formált és formál a mai napig is. A Durdle név egy óangol szóból, a „thirl”-ből ered, melynek jelentése fúró.

photo_6.jpg

photo_2.jpg

terkep.jpg

A tengerparton nincsenek büfék, napernyő bérlés, csak egy fagyi árus, mégis évente legalább 200 ezren ellátogatnak ide, hogy megcsodálják.


photo_5.jpg

photo_1_1.jpg

A sziklaomlás teljesen rendszeres az angol tengerpart ezen részén. Egyszer életét is vesztette a Durdle Door-nál valaki a ráhulló kövektől. A geológusok szerint nemsokára eltűnik majd a kapu, elmossa a tenger.

 

A hely további érdekessége, hogy néhány film egyes jeleneteinek is helyszínéül választották az alkotók. Az egyik a Thomas Hardy novellából készült Far From the Madding Crowd - Távol a világ zajától (1967) mostanra már klasszikussá vált alkotás, a másik a Stephen Fry és Jude Low főszereplésével készült Oscar Wilde szerelmei (1997), és ha elég jól figyelünk észrevesszük az Emma Thompson főszereplésével készült Nanny McPhee (2005) című filmben is.

kep_3.jpg

Zenei videókban is felfedezhetjük a környéket.

 

Ha arra jártok, mindenképp nézzétek meg, mielőtt végképp az enyészeté lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr277604702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aeidennis 2015.07.08. 09:58:47

Nincs fagyiárus? Egy komplett holiday park van a szikla fölé építve.
Szerencsére a Pangea kissé bővebben feldolgozta ugyanezt a témát. Például kiderül az is, hogy kis szerencsével 4-5 méteres dinoszauruszcsontvázakat is lehet itt találni. :)
pangea.blog.hu/2015/06/28/jurassic_part

Vankó Csilla 2015.07.08. 10:04:23

@aeidennis: Nagyon köszi a kommentet. Való igaz, hogy lenyűgöző a Jurassic Part, és nagyon klassz a megosztott cikk is. Én most csak egy részére koncentráltam tudatosan, mert ehhez volt kedvem:-) Rengeteg cikk és írás van erről csodálatos helyről, amelyek közül csemegézni lehet. És van fagyiárus a parton. Ez derül ki az írásból:-) Szerencsére a parton nincs más, ahogy más strandokon szokott lenni. A szikla felett lévő nemzeti park pedig csak hab a tortán.
süti beállítások módosítása