Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Honnan jött a „Keep Calm and Carry On” őrület?

2016. február 11. - Vankó Csilla

Nagy-Britannia egyik kultikus ikonjává vált a Keep Calm and Carry On plakát. Bármerre nézünk belebotlunk, de nem biztos, hogy mindenki tudja, honnan is jött ez az őrület.

Mint ahogy a legtöbb dolognak, természetesen ennek is a csodálatos brit történelemben kell keresni az eredetét. Az eredeti egy motivációs plakát volt, amit a brit kormány készített 1939-ben a II. világháborúra készülőben.  

keep_calm-original.jpg

A kultikussá vált plakát mellett még készült másik kettő is ugyanezzel a céllal.

fa6.jpg

A plakátok célja a légitámadásokkal riogatott lakosság közhangulatának javítása volt. Habár legalább 2.45 millió példányban nyomtatták ki annak idején, nem nagyon került ki a falakra és senki sem ismerte mindaddig, amíg az Alnwick városban található Barter Books antikváriumban meg nem találták egy példányát egy aukcióra szánt dobozban 2000-ben. A könyvesbolt tulajdonosának és feleségének annyira megtetszett, hogy bekereteztette és kirakta a boltban. Sokan szerettek volna belőle másolatot, ezért megcsillant a szemük és elkezdték sokszorosítani. Maga a könyvesbolt is csodálatos hely, ahova egyszer biztosan szeretnék majd ellátogatni.

barter-books-places-to-shop-books-magazines-large.jpg

2012 elején készült egy rövid film is a történetről.

Azt mondják, hogy a poszter 21. századi kultikus ikonná válásának nem csak az lehet az oka, hogy egy parányi emlék a tradíciójukat és történelmüket büszkén őrző britek válságos időszakából, de még inkább azért, mert egy inspiráló üzenet a múltból a jelennek a krízis időszakában.

Persze nem mindenkit érintett meg ennyire a mély tartalmú üzenet és a mai szemmel is nagymenő design-t és egyben az óriási üzleti lehetőséget látták meg benne. Nincs olyan tárgy, amire ne került volna fel eddig. A bögrétől kezdve a fehérneműig, mindenféle formában kapható.

keep_1.jpg

Sőt az eredeti üzenetet számos módon átalakítva mémeket is gyártanak belőle. Van, amelyik politikai tartalmú, van, amelyik a dizájn része és van, amelyik mém egyszerűen csak vicces vagy idióta.

kep2_1.jpg

És persze most már vannak olyanok is, akiknek ebből az egész mémgyártásból elegük van és ehhez kapcsolódó antimémet gyártanak…

 keep-calm-this-meme-is-not-funny.png1385306270288315.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenesetre az eredeti plakát dizájn kultikus szimbólumává vált a briteknek, ezért még sokáig találkozhatunk majd vele a boltok polcain.

Ha kedvetek van saját mémet gyártani itt megtehetitek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr768382298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása