Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Honnan ered a jól ismert Anonymous maszk...

.. és mi köze a britek november 5-i Örömtüzek éjszakájához?

2016. november 06. - Vankó Csilla

A fölfelé kunkorodó bajusz kis szakállal, a széles mosoly és a pirospozsgás arc mindenki számára ismerős. Mára az Anonymous mozgalom ikonikus jelképévé vált. 

_3.jpg

Ebben a formájában David Lloyd grafikus álmodta meg, Alan Moore „V for Vendetta” (V mint vérbosszú) című képregény-sorozatához. A sztorit 2005-ben a Wachowski fivérek filmvászonra is vitték.

v_for_vendettax.jpg

Azt viszont kevesen tudják, hogy az arcot Guy Fawkes-ról mintázták, aki 1605-ben I. Jakab angol király ellen merényletet tervelt ki, ami, ha sikerül, katolikus uralkodót ültettek volna a király helyébe. Egy csapatot toborzott maga köré, akikkel azt tervezték, hogy november 5-én, amikor a király megnyitja a londoni parlamenti gyűlést, felrobbantják az országházat a királlyal együtt. Elhelyeztek 36 puskaporos hordót a parlament bizonyos pontjaira, és vártak a király érkezésére. Úgy döntöttek, hogy Guy Fawkes lesz az aki majd meggyújtja a puskaport, de tervük kudarcba fulladt. Egy névtelen bejelentésre a csendőrség rátalált a hordókra még a robbanás előtt, és Fawkes-t még a helyszínen elfogták. A Towerbe szállították, ahol szörnyen megkínozták, több napon keresztül, míg végül megtört és beszámolt a tervezett merényletről, társai közül pedig ötöt feladott. Természetesen őt és a később elfogott összeesküvőket hazaárulás vádjával halálra ítélte a bíróság. Fawkes volt az utolsó a sorban, társait felakasztották és felnégyelték. A rabság és a kínzások szörnyen legyengítették, de így is sikerült leugrania az állványról, mielőtt felakasztották volna, a nyakát eltörte, így legalább megkímélte magát a további szenvedésektől. Ez természetesen nem akadályozta meg a felnégyelését. Testrészeit Anglia négy különböző pontjára szállították, hogy elrettentse az esetleges további összeesküvőket. 

Így, hogy a király megmenekült, november 5-e ünnepnap lett. A király elrendelte, hogy ezen a napon a tiszteletére hatalmas tűzeket rakjanak az emberek, és mindig emlékezzenek erre az esetre.

guy_fawkes_portrait.jpg

Ahogy a britekre teljesen jellemző, ezt az ünnepet a mai napig tartják. Minden évben november 5-én, a Bonfire Night-on kiözönlenek az utcákra, nézik a tüzijátékot és a meggyújtott tábortüzeken fóliába tekert krumplit sütnek, amit vajjal és sajttal töltenek meg, vagy meleg leveseket szürcsölgetnek. A gyerekek pillecukrot sütnek, vagy toffee apple-t, azaz karamellizált cukorba vagy csokiba mártott almát esznek. A fő attrakció természetesen a tűzijáték, amit mindenki izgatottan vár. A kutyások meg előre rettegnek, hogy mi lesz a kedvenceikkel a nagy durrogás miatt. Sokszor a tábortűzön elégetnek egy-egy Fawkes-ot jelképező bábut is. Az Egyesült Királyságban bármerre járunk, november 5-én este tüzijátéktól harsog minden. 

wa537170.jpg

bonfirenight.jpg

corpusty-bonfire.jpg

Még egy érdekesség Guy Fawkes-al kapcsolatban. A máglyán elégetett bábukat Fawkes után „guy”-nak nevezték és általában gyerekek készítették. A 19. században a „guy” egy furcsán öltöző embert jelentett, de a jelentése időközben megváltozott és ma már minden negatívumot nélkülözve fiatal fiúkra és férfiakra használják a szót.

Remélem, tetszett az írás. Gyertek látogassátok meg Facebook oldalamat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr5011933565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2016.11.06. 21:13:53

Eredetétől függetlenül, ma az ellenállás, a hatalommal való szembeszállás szimbóluma.

BéLóg 2016.11.06. 21:13:56

Ja. Én is csak két éve tudtam meg ezt a sztorit.
Tegnap a londoni tűzoltóknak egyébként kemény napjuk volt -- emiatt. Ha jól értettem, valami 460 kivonulásuk volt.

Vankó Csilla 2016.11.06. 21:17:23

@BéLóg: Igen, a tűzoltóknak minden évben nagyon sok dolguk van ilyenkor. És tényleg harsog a durrogástól az egész ország

Vankó Csilla 2016.11.06. 21:18:27

@Fortress: Igen, így van. Én most inkább csak az eredetével szerettem volna foglalkozni.
süti beállítások módosítása