Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Anglia leggazdagabb művészének 20 millió dolláros alkotása 6 ezer pirulából

2016. április 04. - Vankó Csilla

A modern művészet néha rendkívül sok pénzbe kerül.

Jó példa erre a brit fiatal művészek (yBa) korosodó generációjának multimilliomos szupersztárja, Damien Hirst, aki nagyon rossz hírű, a közvélemény által őrült, antiszociális gazembernek, de Anglia leggazdagabb képzőművének is tartanak. Vagyona a brit Sunday Times szerint mintegy 215 millió font, vagyis több mint 76,3 milliárd forint. A magát designerként, impresszárióként, vállalkozóként és műgyűjtőként is meghatározó kreatív géniusz ma már nem csak azt csinál, amit akar, hanem amit csinál gyorsan, könnyedén, óriási összegekért el is tudja adni.

Első sikeres műve, a formaldehiddel töltött tartályban lebegő tigriscápa 50 ezer fontjába került az őt felkaroló legendás műgyűjtőnek, Charles Saatchinak (ebből hatezer volt a cápa) A szokatlan alkotást, ami megalapozta Hirst hírnevét, később 6,5 millió fontért (12 millió dollárért) adták el.

04_the_physical_impossibility_of_death_in_the_mind_of_someone_living.jpeg

Kedvencem a Lullaby Spring (Gyermekdal tavasz) című alkotása, a 3 méter széles, 6136 gyógyszer-tablettával megtöltött acél szekrény, amelyet 2007 júniusában 19,2 millió dollárért vásárolt meg Qatar uralkodója.

hirst-lullaby-spring.jpg

 

utopia-2012.jpg

És ez még nem is a legdrágább műve. Egyszer platinából öntetett ki egy emberi koponyát, amit gondos ékszerészek keze (Bentley & Skinner) több mint 8000 gyémánttal díszített. A hatalmas mennyiségű felhasznált ékkő miatt 15 százalékkal ment fel a gyémánt világpiaci ára, Hirst pedig 50 millió £ körüli összegben határozta meg a műalkotás árát. Sajnos ezt végül nem tudta eladni a hírek szerint, de aggodalomra semmi ok.

20071109213329.jpg

Ő már annyira nagy művész, hogy nem is saját maga valósítja meg a műveit, hanem több, mint 100 asszisztenst alkalmaz, akik segítenek neki.

Ő az, aki fest (illetve az asszisztensei festenek) néhány pöttyöt és aztán dollár milliókért eladja.

A botrányok reklámértékét Hirst gyermekkori kedvenc zenekara, a Sex Pistols PR-zseni, egyszerre nagy tehetségű üzletember és anarchista menedzserétől, Malcolm McLarentől tanulta és úgy néz ki, hogy sikerült is ezt a tudást pénzre váltania.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr528557826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.04.04. 21:19:17

Ez barmira nem művészet a én szememben. Inkább pénzmosás.

Vankó Csilla 2016.04.04. 21:22:14

@Mr Eggs: Hát a művészetben az a szép, hogy mindenkinek mást jelent. És látod ő is megtalálja a közönségét:-) Én sem szeretnék a nappaliba egy halott cápát, de ízlések és pofonok különbözőek. És legalább lehet írni róla hahaha.
süti beállítások módosítása