Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Ferde házak Angliában

2017. január 13. - Vankó Csilla

Sehol a világon nincs annyi ferde ház, mint Angliában. A csodálatos ezekben az épületekben az, hogy a 16.-17. században épültek, valóban elkezdtek kijönni a fomájukból, de az angolokra nagyon jellemző hagyományőrzésnek köszönhetően, megállították a folyamatot és most furán ferdén, de bájosan, esetlenül, dacolva az idővel, bátran továbbra is állnak és használatban is vannak a ködös Albion utcáin. És ami még érdekesebb, hogy némelyikük olyan híressé vált, hogy túristák tömegei kíváncsiak rájuk.

Összegyűjtöttem nektek néhányat ezekből a bátor építészeti remekművekből 

A Sir John Boys ház Canterbury-ben

canterbury-2027.jpg

crooked-house-canterbury-53.jpg

A Sir John Boys ház, más nevén a The Crooked House (A ferde ház) a kent megyében található Canterbury-ben épült a 17. században. Valószínüleg a lekinkább fotózott történelmi épület a városban a katedrális után. A legfeltűnőbb részlete a bejárati ajtó, amit enyhén szólva testre kellett szabni, hogy illeszkedjen az eldeformálódótt ajtókeretbe. A ház egy belső kémény átalakítás során rogyott meg és dőlt el oldalra. Az évek során a helyzet egyre rosszabb lett és a kémény 1988-ban össze is dőlt. Az egész háznak ez lett volna a sorsa, de a városi tanács belülről megerősítette egy acél vázzal, ezért most már nem mozdul tovább. Sajnos a ház belül nem látogatható, de így is sokan ellátogatnak a nevezetességhez, hogy kívülről megcsodálják.

 A Windsor-i “ferde ház”

crooked-house-windsor-3_6.jpgcrooked-house-windsor-4_2.jpg

Windsor piacterén is áll egy „ferde ház”, amely egy építészeti hanyagságnak köszönheti sorsát. Az 1592-ben eredetileg Market Cross House-nak létrehozott épületet 1867-ben a városi tanács utasítása szerint le kellett bontani, hogy a szomszédos Városháza megépítéséhez legyen elég szabad terület. Ebből aztán kialakult egy földvita, melynek eredményeképpen a bíróság elrendelte, hogy építsék újjá a házat annak eredeti helyszínén.

Szóval a házikót kapkodva újra felépítették, használatra még éretlen zöld tölgyfa felhasználásával. Amikor a fa megszáradt a ház megroggyant, de stabilan a helyén maradt és a Crooked House of Windsor néven vált híressé.

Eredetileg egyébként hentesboltnak építették, de a századok alatt többféle vállakozás is költözött ide. Volt ékszerüzlet, sörfőzde, antikvitás és ajándékbolt is a múltban. Most teázó és étterem, ahol kapható kézműves torta, reggeli, ebéd és vacsora is, viszont tea meg kávé nem.

Little Moreton Hall Chesire-ben

 little.jpg

Egy ház, ami a modern idők statikusai szerint nem is állhatna a lábán. Az építésekor már az alappal is bajok voltak, mivel vizesárok veszi körbe a helyet, azaz tulajdonképpen mocsárra épült. A vízszintesre, függőlegesre és a derékszögekre egyaránt fittyet hányva, a fizika törvényeit tökéletesen semmibe véve áll Little Moreton Hall immár ötszáz éve és teljesen rendben van. Falai dölöngélnek, egymást tartva állnak és dacolnak az évszázadok viharaival. A történelem nyomtalanul ment át rajta és a Tudor-korabeli udvarházat teljesen éríntetlenül hagyta az utókorra. Itt-ott acél megerősítést kapott, időközben aláalapoztak, kikotorták a vizesárkot, kiigazították és pótolták a tölgygerendák hibáit, de az egész egy építészeti csoda még akkor is, ha párhuzamos falat nehéz találni az épületen.   

Kapkodva épített házak Lavenham-ben

lavenham_2.jpg

A suffolki Lavenham nagyon sok elferdült háznak ad otthont. A középkori kisváros, valaha virágzó gyapjúkereskedelmi központ volt. A 15. és 16. század környékén híres volt az itt készített kék gyapjúszövetről. A 15. század végére a leggazdagabb brit települések közé emelkedett. A város olyan gyorsan nőtt, hogy több házat is kapkodva építettek, még nyersfából. Amikor fa megszáradt, a házak váratlan szögekben megdőltek. A gazdagság azonban nem tartott sokáig. Amikor a környékre települt holland menekültek olcsóbb, könnyebb és divatosabb szövetet kezdtek előállítani, a textilipar tönkrement. Az elferdült házak felújítására nem volt pénz, ezért így maradtak. De azóta egészen jól bírják.

A “részeges ház” a Dél-Staffordshire-i Dudley-ben

south_straffordshire.jpg

A jelenleg kocsmaként működő épületet eredetileg farmháznak építették a 1700-as években. Ahogy megnövekedett a területen a szénbányászat, a talaj instabillá vált az épület alatt és az egyik oldala elkezdett süllyedni. Megtámasztották és ennek köszönhetően már nem süllyedt tovább, de így is több mint 1 méter a különbség a ház két oldala között.  Ha belépünk a kocsmába olyan furcsa optikai illúzió ér minket, hogy inni sem kell ahhoz, hogy részegnek érezzük magunkat. Egyébként biztonságos az épület. Évente vizsgálják, hogy megmozdul-e. A falon található repedésekbe vékony üvegpálcákat raknak, ami ha eltörik, mutatja, hogy mozdult a ház.

Nektek hogy tetszenek a házak?

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr5112121885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vankó Csilla 2017.01.14. 14:07:09

@Creme Brulee: Igen-igen. Ott is vannak. Gondolom a The Shambles-re gondolsz.-) És még számos helyen. Most ezeket szedtem össze, de háromszor ennyit is lehetett volna:-) York csodálatos város, megér egy külön bejegyzést
süti beállítások módosítása