Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Ahol Shakespeare született - Stratford-upon-Avon

Egy kedves olvasónk - Szilák Hajnalka írása

2016. május 08. - Vankó Csilla

1.jpg

A Birminghamtól délkeletre, az Avon folyó partján fekvő mezővárost évente mintegy hárommillió turista keresi fel, mert itt látta meg a napvilágot az angol nyelvű drámaírás legnagyobb alakja, William Shakespeare.
Shakespeare életére vonatkozóan sok hiteles forrás áll rendelkezésre, születésének pontos dátumát azonban nem ismerjük. Keresztelőjét április 26-án tartották, ezért a hagyomány 1564. április 23-át tekinti Shakespeare születési dátumának. Ez különösen érdekes, hiszen a szerző 1616-ban ugyanezen a napon hunyt el. Idén április 23-án volt halálának 400. évfordulója.
Stradford 1196-ban kapott városi rangot, tehát több mint 800 éves múlttal büszkélkedhet. Mintha időutazáson vennénk részt a sok Tudor-korabeli favázas ház között sétálva.

4.jpg

Shakespeare szülőháza ma is valóságos szentély. Már 250 éve turisztikai látványosság, amit sok híres ember felkeresett már, többek között John Keats, Charles Dickens és Walter Scott.

2.jpg
A házat korabeli bútorokkal rendezték be és korabeli ruhákba öltözött önkéntesek kalauzolják a látogatókat. Legnagyobb meglepetésünkre az emeletén lévő műhelyben, ahol a család kesztyűket varrt, a jelmezbe öltözött angol úr megkérdezte, honnan érkeztünk, majd hibátlan kiejtéssel közölte magyarul, hogy „Ez a kesztyűkészítő-műhely”. Látta, hogy nem kis meglepetést okozott, ezért elmesélte, hogy náluk önkénteskedett kertészként egy salgótarjáni (ezt is hibátlanul kiejtette) fiú, és ő tanított neki néhány mondatot. Mindenesetre bíztattuk a magyar nyelv tanulásának folytatására.

3.jpg
A ház kertjében egyébként rengeteg asztal és pad van, jó idő esetén sok család tud piknikezni Shakespeare kertjében.
Érdemes megnézni még az író feleségének szülőházát is. Az Anne Hathaway Cottage mézeskalács házikóhoz hasonlító, hagyományos stílusú, nádfedeles ház, amit gyönyörű kertek vesznek körbe. A házban megnézhetjük Anne személyes tárgyait és az eredeti bútorokkal berendezett szobáját. A kerteket gondosan ápolják, zöldségeket, gyümölcsöket is termesztenek.

6.jpg

Shakespeare-t halála után Stradfordban, a Holy Trinity templomban temették el. A sírja mellett álló mellszobra alkotás közben ábrázolja a költőt. Minden évben, Shakespeare születésének ünnepén a megemlékezés alkalmával új lúdtollat helyeznek a szobor kezébe. A legenda szerint a költő teste mellé kiadatlan műveit is eltemették, de a saját maga által írt sírfeliratban foglaltaknak megfelelően, az elmúlt századok folyamán nem nyitották fel a sírt, így az igazság még sokáig rejtve maradhat.
Stratford-upon-Avon egészét a Shakespeare-kori Anglia szelleme lengi be.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr98695592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása