Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Miért nincs a walesi zászló az Egyesült Királyság lobogóján?

2016. március 01. - Vankó Csilla

Ma, azaz március 1-jén jeles ünnep van Wales-ben, ezért gondoltam aktuális egy kicsit erről is írnom. De mielőtt rátérek a lényegre, elmesélem mi is ez az ünnep.

Minden évben március 1-jén ünneplik a walesiek védőszentjük Szent Dávid napját. A walesi emberek hazájukban és szerte a világon óriási bulit csapnak, felöltik a hagyományos walesi népviseletet és Wales nemzeti jelképeit igyekeznek magukon viselni. Ünnepekkel, felvonulásokkal, koncertekkel és tradicionális ételekkel emlékeznek erre a napra.

js57989550.jpg

js14964250jpg.jpg

st_david_s_day_celebration_dathlu_dydd_g_yl_dewi_2009.jpg

welsh_costumes.png

A jelképek között ott van Wales jellegzetessége a nárcisz, Szent Dávid szimbóluma a póréhagyma és a fekete alapon sárga keresztes zászló, valamint a wales-i vörös sárkányos zászló.

welsh-flag-broadband-internet-web.jpg

Szent Dávid egyébként egy walesi zarándok, püspök és számos vallási központ alapítója volt, aki körül rengeteg csoda kering. Állítólag amikor megszületett a tengerparton, egy villám hasította ketté a sziklát, a kereszteléséhez használt vízzel pedig sikerült visszaadni egy világtalan ember látását. Egyszer, amikor prédikált, megemelkedett alatta a föld, hogy jobban hallják és lássák a hívei. Persze ez már elég régen, a 6. században történt, szóval lehet, hogy csak legenda. Mindenesetre a póréhagyma is az ő jelképe. Egy szászok ellen vívott csata alkalmával ő tanácsolta a katonáknak, hogy tűzzenek a ruhájukra póréhagymát, mert annyira egyformán öltözködtek, hogy csak így tudták könnyen megkülönböztetni az ellenséget. Hogy miért pont póréhagymát, azt nem tudom. Lehet, hogy épp egy veteményesen haladtak át...Állítólag a walesi hadsereg tagjai hagyománytiszteletből mind a mai napig elfogyasztanak egy nyers póréhagymát március elsején. Természetesen erre a napra van hagyományos ételük is. A Cawl egy gulyás jellegű leves, aminek fontos összetevője a póréhagyma és a bárányhús. Póréhagymát egyébként bármilyen formában szívesen fogyasztanak a nemzeti ünnepen, akár levesek vagy piték alapanyagaként.

Na de mi a helyzet a zászlóval?

Azt ugye tudjuk, hogy a világ egyik legismertebb zászlója a Union Jack, hivatalosan Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának lobogója.

795574781.jpg

Azt már talán kevesebben tudjátok, hogy a zászló nem véletlenül néz így ki. Ha minden igaz az elnevezés és a kinézet a 17. századból ered, amikor VI. Jakab skót király örökölte az angol trónt és először egyesítette a két királyságot egy korona alatt és adta ki a megbízást az új, közös zászló megalkotására. Az elkészült lobogó egyesítette az addig használatos angol és skót zászlókat. Ezt a különös jelképet a királyság népe először idegenkedve fogadta, majd becenévként az angol egyesülés szót (Union) megtoldották Jakab angol becenevével, a Jack-kel.

A ma használatos brit lobogónak a skót zászló alapját adó kék a háttere, amelyen Írország, Anglia és Skócia keresztjei láthatók. 

unionjack.jpg

És hol vannak a walesiek a képből?

Wales Angliával, Skóciával és Írországgal ellentétben soha sem volt királyság. Amikor az Egyesült Királyság 1801-ben megalakult, Wales már része volt Angliának. 1282-ben csatolták Angliához egy fejedelemségként. Vagyis szegények lemaradtak a zászló dizájnról:-)

Remélem érdekesnek találtátok mindezt!

Happy St. David's Day Wales!

aab31986af843cae2804c30e9eeed5fc.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr778432256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.03.01. 16:48:16

Az a "liliom" igazából nárcisz (daffodil).

Vankó Csilla 2016.03.01. 16:50:21

@Mr Eggs: Hahaha igen köszönöm a kommentet. Már javítottam, mert nekem is feltűnt, hogy elírtam. Úgy látszik Firenzével kevertem vagy nem voltam ott természetismeret órán:-)

wakondok 2016.03.08. 12:06:46

Nagyon jó, informatív cikk, köszi szèpen. Anglia Wales rögbimeccsen mindig a sárkányosoknak szorítok, ahogy majd most szombaton is. =D

Vankó Csilla 2016.03.08. 12:08:51

@wakondok: Köszönöm a kedves szavakat:-) Sok sikert Wales-nek szombatra!
süti beállítások módosítása