Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Sofőr nélküli kamionok a brit utakon nemsokára?

2016. március 06. - Vankó Csilla

A kamion konvojokkal kapcsolatban két dolog jut eszembe.

Az egyik persze a mostanra már klasszikussá vált akciófilm gyerekkoromból. Szerintem ebben a filmben láttam életemben először ilyen óriási járművet. Mivel nem sok film ment annak idején a tévében a Piedone filmeken kívül, ezért nagy dolog volt, hogy ezt megnézhettük és végigizgulhattuk újra és újra a kamionosok összefogását és megállíthatatlan száguldását államokon át az amerikai törvény őrei elől. Emlékszem mennyire izgalmas volt ezeknek a monstrumoknak konvojban száguldása.

mv5bmtmzntk5nzkxm15bml5banbnxkftztcwotiwnzezna_v1_ux182_cr0_0_182_268_al.jpg

Azóta persze nap, mint nap lehetőségem van parázni tőlük a magyar és külföldi utakon. Már halál-közeli élményem is volt egyszer Erdélyben, egy kanyargós hegyi úton, vagy, amikor hülye fejjel nekiindultam Svájcba, hogy elvigyem a lányomat egy One Direction koncertre.

Szerintem nincs olyan női sofőr, aki ne ijedne meg a jelenségtől, főleg, ha sávszűkítés is van az úton vagy a sofőr beceneve a kis fémtáblán a szélvédő mögött Szundi vagy Gyilkos…

Szóval eddig is rémálmaim voltak a kamionoktól, de most olvastam a hírt, miszerint nemsokára tervezik bejelenteni a sofőr nélküli, legkorszerűbb technológiával felszerelt járművek tesztelését a brit utakon.

stream_img_1.jpg

A The Times azt írja, hogy ha minden igaz már jövőre indul a móka. A terv az, hogy tízes konvojban, egymástól csak pár méterre közlekednek majd. A teherautók radarral kommunikálnak egymással és pontosan érzékelik majd az egymás közötti távolságot. Elővigyázatosságból, azért bent ül majd valaki, de nem vezet…

Íme egy videó a kamion gyártójától:

Egyes szakértők szerint Nagy-Britanniában nem biztos, hogy megvalósítható ez az ötlet, ugyanis a világon a briteknél vannak a legsűrűbben kijáratok elhelyezve az autópályákon és egy tízes kamion-sor lehetetlenné tenné, hogy a többi jármű időben ki- és besoroljon.

Mindenestre remélem, hogy hozzánk nem ér el a technológia ezen szele. Ha pedig az M6-os úton járok majd Angliában, nem fog érdekelni, mert elveszi az eszemet, hogy ott lehetek.

Ti mit gondoltok erről az egészről? 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr528449236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.03.06. 18:48:37

Csak egy teszt lesz az M6 os egy részénél. Nem hiszem, hogy nagy jövő állna elöttük.
Esetleg autópályákon, de ott ahol sok a körforgó. nem hiszem.

Vankó Csilla 2016.03.06. 18:50:09

@Mr Eggs: Igen a tesztről szól az írás. Az autópálya is épp elég gond állítólag, mert túl sűrűn vannak kijáratok:-)

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.03.06. 20:00:17

@Vankó Csilla: Hát ez az egy pár tesztből semmi nem fog kiderülni. paraszt vakítás.
süti beállítások módosítása