Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

A legszebb iskolák Nagy-Britanniában

2015. november 30. - Vankó Csilla

Számomra mindig is nagyon szimpatikus volt, hogy az Egyesült Királyságban a gyerekek egyenruhában járnak iskolába. Függetlenül attól, hogy magán-, egyházi  vagy állami iskoláról van szó.  Az állami iskolák ingyenesek. De tényleg. És nem úgy, mint nálunk. Nem kell tankönyvet, tolltartót, füzetet, de még egy festékkészletet sem a suliba vinni. Csak a tornacuccot és az egyenruhát kell megvenni, a gyerekek minden mást az iskolától kapnak. A füzetért is csak akkor kell fizetni, ha az ingyen kapottat elhagyja a gyerek. Csak a délutáni különórák (ha a gyerek akar járni) és az ebéd kerül pénzbe. Hacsak nem otthonról viszik ebédet, amit egyébként a legtöbb gyerek megtesz, főleg szendvics formájában. Erről persze rögtön eszembe jutott, hogy a fiam idén novemberi iskolaváltása miatt 2 adag tankönyvet és füzetet vettem. Ráadásul a 2. adag könyvet csak piaci áron lehetett beszerezni. Szóval idén közel 40 ezer forintot fizettem tankönyvre. És ezt csak az egyik gyereknek. De mindegy is, most más a téma:-)

Az ingyenes állami iskolákon kívül ott vannak az egyházi és független magániskolák. Több mint 2500 ilyen iskola létezik, és az angol gyerekek 8%-a jár ilyenbe. A tandíj húzós, de megéri, mert megalapozhatja a gyerek jövőjét, hogy melyik iskolába járt.

A magániskolák közül is van néhány kiemelkedő, amelyből 10 elképesztően gyönyörű iskolát szeretnék bemutatni.

1. Wells Cathedral School, Somerset, Anglia

A bentlakásos éves tandíj: 14 millió Ft (2. gyereknél 5% kedvezmény:-))

wells-cathedral_3511127k.jpg

Az iskola dokumentumai szerint a Wells-ben található iskola már 909-ben is létezett. Mindig is híres volt az énekkórusáról. A mai napig az 5 legmagasabb színvonalú zenei képzést nyújtó brit iskola egyike. Ahogy minden más iskolában, eleinte csak fiúk jártak és csak 1969-ben lett koedukált, amikor 29 lány is érkezett az új elsős évfolyamba. Manapság már fele-fele a nemek aránya. A képen látható Vicars’ Close állítólag Európa legöregebb lakóutcája, ahol egy kollégium, néhány zeneiskolai épület és az iskolában dolgozók otthonai találhatóak.

2. Canford School, Dorset, Anglia

A bentlakásos éves tandíj: 5,5 millió Ft

canford-school_3509759k.jpg
A gyönyörűséges épület a Stour folyó partján, egy kicsivel több, mint 1 négyzetkilométeres területen elhelyezkedő parkban található. A mára már koedukálttá váló iskolába jelenleg 635 13 és 18 év közötti gyerekek jár, akiből 60% fiú és 70% bentlakásos tanuló. Az iskolának saját csónakháza van, ezért választható sport az evezés. De van magas színvonalú uszoda, 9 lyukas golfpálya és tenisz is. A sporton kívül sokféle egyéb tevékenységre is lehetőség van. Például Edinburgh hercegének méheit is gondozzák. Ahogy a legtöbb magániskola, ez az iskola is a Harry Potter-ben megszokott házakra oszlik, vagyis a bentlakásos diákok ezekben a házakban laknak. Canfordban összesen 10 ház van, mint például a Lancaster, Salisbury és Wimborne ház.

3. Culford School, Suffolk, Anglia

A bentlakásos éves tandíj elérheti a 14 millió forintot.

aerial-view-of-cul_3511050k.jpg
A közel 2 négyzetkilométeres parkban elhelyezkedő csodálatos épületbe három és 18 év közötti gyerekek járnak. Három külön iskolaépület van a 18. századi kastély körül.  A főépület nyilvános eseményre, akár esküvői vagy vacsora helyszínnek is kibérelhető. Elsősorban művészeti iskola. Tanulhatunk itt művészetet, design-t és technológiát, zenét és drámát a senior school első évfolyamában. Magas színvonalú sportolási lehetőség természetesen itt is van. Mert ez elengedhetetlen része a magániskolák szolgáltatásainak.

4. Glenalmond College, Perthshire, Skócia

A bentlakásos éves tandíj 5 millió Ft.

glenalmond_1409235_3509762k.jpg
Az iskolát 1847-ben alapították, és csak 1995-ben teljesen koedukált. 5 háza van a fiúknak és 3 a lányoknak. A második búr háborúban meghalt az iskola 11 tanulója és az ő emlékükre alapítottak egy könyvtárat 1906-ban, ahol jelenleg több, mint 2 ezer regény kölcsönözhető.

5. Milton Abbey School, Dorset , Anglia

A bentlakásos éves tandíj 5 millió Ft.

milton-abbey_3509763k.jpg
A Dorset-i Milton Abbas falu mellett található. Az eredeti kollégiumi templomot a wessex-i Athelstan király alapította 933-ban. Emléket szeretett volna állítani testvérének, aki a tengeren lelte halálát, állítólag a király hibájából. 16 majorságot adományozott, hogy ezzel támogassa a templom építését. 1309-ben egy tűz lerombolta az épületet, de újjáépítették és 1953-ban nyílt meg a Milton Abbey School. Az iskola büszke a személyre szabott oktatási módszerére. Mivel elég kicsi, könnyebben megvalósítható, hogy a diákok egyenként nagyobb figyelmet kapjanak. A mezőgazdasági oktatás magas színvonalú. Az iskolának van egy saját farmja is, ahol testközelből ismerkedhetnek meg a témával a tanulók.  

6. Manor House School, Surrey, Anglia

A nem bentlakásos éves tandíj 2,5 millió Ft.

manor_house_school_3511054k.jpg
1920-ban alapított lányiskola. Eredetileg 2 osztállyal indult, Miss green és Miss Wheeler vezetésével. 1937-ben költöztek a jelenlegi csodálatos épületbe. Az iskola már nem bentlakásos, de így is egyre több kettő és 16 év közötti lánytanulója van. Ahogy a Milton Abbey School, úgy a Manor House is személyre szabott oktatást kínál. Talán ennek is köszönhető, hogy az itt tanuló diákok átlag feletti eredménnyel végeznek.

7. Eton College, Berkshire, Anglia

A bentlakásos éves tandíj több mint 11,5 millió forint.

eton_2948243k.jpg

eton_uniform.jpg
Rengeteg híres tanítványuk volt, többek között 19 brit miniszterelnök. David Cameron, jelenlegi miniszterelnök is itt végzett. Az eredményeiről nincsenek hírek. Sőt Vilmos és Henrik herceg is járt ide. Az ő eredményeik kitűnők voltak. Hosszú idők óta Etont felkészülési terepnek tartják a kormányzási pozícióra. Nagyon jó továbbtanulási eredményei vannak, a diákoknak nagyon magas aránya tanul tovább Oxfordban, Cambridge-ben, valamint számos más, nívós egyetemen. Az iskolát VI. Henrik király alapította 1440-ben, hogy 70 nehézsorsú ifjúnak biztosítson lehetőséget ingyenes oktatásra. Jelenleg az egyik leghíresebb magániskola a világon. Eton College-ben megközelítően 1300 13 és 18 év közötti diák tanul, akiknek 15%-a külföldi. Hetven tanuló a mai napig érdemjegyei alapján ösztöndíjasként tanul, ahogy ez régóta szokás. Ők a King's Scholars, a Királyi Ösztöndíjasok, akik bent laknak az iskolában, és a tandíj 75%-át kell fizetniük. A többi tanuló harmada kap valamiféle ösztöndíjat. Ahogy az iskola nőtt, egyre több tanulót vettek fel, de ők már tandíjat fizettek, és kint a városban kellett lakniuk. Házakat hoztak létre, hogy a kint lakók is valamilyen közösséget alkossanak. A diákok egy része idejének jelentős hányadát az iskola falain kívül, a saját házában töltötte. Minden ház a házmester családnevét, vagy monogramját viselte névként. A ház vezetője a diákokkal együtt élt, bent a házban.

Az etoni egyenruha is nagyon híres. Része a fekete frakk, a mellény, a keménygallér és a hajszálcsíkos nadrág. Minden diák fehér nyakkendőt visel, amit csíkként a gallér alatt hordanak. Ez különbözteti meg őket a felelős beosztásban lévőktől, akik csokornyakkendőt hordanak. Rangjukat úgyis kimutathatják, hogy más színű mellényt, nadrágot vagy mellénygombot hordanak. A Hat Kiválasztott, a legjobb tanulók ezüst gombokat hordanak, míg az Eton Közösség (ismertebb nevén Pop) tagjai tetszés szerinti ruhát viselnek különös szabású szürke nadrággal. A Királyi Ösztöndíjasok fekete talárt hordanak a frakkjuk felett. A Házkapitány (minden házban a legidősebb fiú) szürke, pettyes mellényt hord.

8. Stowe School, Buckinghamshire, Anglia 

A bentlakásos éves tandíj 5,5 millió forint.

stowe-school_3473121k.jpg

Az 1923-as nyitása óta a Stowe házban található az iskola, ami Buckingham és Chandos hercegeinek székhelye volt. 13 és 18 év közötti fiúk és lányok tanulhatnak itt, akik szintén külön-külön házakban laknak. Összesen 12 házban 60-60 tanuló van. Az olyan hagyományos sportokon kívül, mint a rögbi, football, lacrosse, krikett  és a tenisz, az itt tanulók vívhatnak, vízilabdázhatnak és horgászhatnak is.

9. Downside school, Somerset, Anglia

A bentlakásos éves tandíj 5 millió forint.

downside-school_1.jpg

Az iskolát eredetileg Franciaországban alapították 1606-ban. A diákok és az ott tanító szerzetesek 1795-ben menekültek el Angliába, amikor a francia forradalmárok kifosztották az iskolát. A katolikus magánsikola 1814-ben költözött a jelenlegi helyére. A bejáratánál található cédrusfát ebben az évben ülteték.2005-ben lett koedukált az oktatás. Nagyon jó eredményekkel büszkélkedhetnek az itt tanulók. A tanórákon kívül számos szabadidős elfoglaltságuk is van a diákoknak. Grillezés, koncertek, klubbok, táncolás, mozik, és színdarabok színesítik a hétköznapjaikat.

10. Bruern Abbey School, Oxfordshire, Anglia

A bentlakásos éves tandíj 4 millió forint

bruern-house-in-summer_3512024k.jpg
Londontól mindössze 1 órára, Oxfordtól pedig csak 15 percre helyezkedik el ez a lenyűgöző kinézetű iskola. 2015-ben a legjobb általános iskolának kiáltották ki a fiúiskolát. Különös hangsúlyt fektetnek a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalemberek oktatására. Legfőbb céljuk, hogy felkészítsék a gyerekeket egy általános középiskolai felvételi megírására. Persze attól még, hogy speciális oktatás folyik, a móka sem maradhat el. Magas szintű sportolási lehetőségek és kulturális események várják az ide felvételizőket.

Remélem, tetszett az összeállítás. Tényleg csak a pénztárcán múlik és mehet a gyerek egy jó iskolába:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr78127816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása