Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Portmeirion – Mesevilág felnőtteknek Észak-Wales-ben

2016. január 19. - Vankó Csilla

Ha a világ összes tündéri kis falujáról készítenénk fotót és összeraknánk egy montázsba, akkor kapnánk igazi képet arról, hogy is néz ki Portmeirion.

olaszorszag_helyett_portmerion_village_in_gwynedd.jpg

portmerion_village_in_gwynedd_1.jpg

 

grid-cell-5739-1396880305-13.jpg

Érdekes színkavalkád, melyet Sir Clough Williams-Ellis álmodott meg és épített fel 1925 és 1975 között.  

clough.jpg

Az önjelölt építésznek nem tetszett a háborúk utáni brit modern stílus elterjedése az építészetben, ezért fillérekből összehordta és csodát alkotott az újítás miatt lebontásra ítélt épületek maradványaiból. A központi téren található városházát például egy lebontásra váró 700 éves észak-wales-i palota megmentett részeiből varázsolta újra. Nincs két egyforma épület és jelen van a vidéki Olaszország, Franciaország, Görögország, de még Kína is. Van olyan utca, ahol úgy érezhetjük magunkat, mint egy holland vagy norvég faluban.

p10.jpg

p11.jpg

p15b.jpg

p16.jpg

A megnyitás óta csak belépővel lehet bejutni, mert a falu megálmodója nem szerette volna, ha ellepik a turisták. A belépőjegy ára is annak megfelelően változott, hogy éppen mekkora volt az ide látogatók száma.

p22_1.jpg

p9.jpg

3380318648_c837a608c5_b.jpg

6311989730_73a7c66e44_o1.jpg

8012535412_70928d81b8_k.jpg

portmerion_village_in_gwynedd_3.jpg

portmeiron7.jpg

A tervező álma az volt, hogy nagy művészek költöznek majd ide és csodák megalkotására inspirálja őket a helyszín. Sajnos ez az álma nem valósult meg. Talán azért, mert maga a hely is már egy művészeti alkotás.

Az uralkodó királyi család azonban szerette a helyet. Sőt Edward wales-i herceg szinte szerelmes volt belé. Ezért, amikor 1943-ban ellátogatott ide, felemelték a belépőjegy árát 1 fontra, hogy ne legyen olyan nagy a tömeg.

Bár a képzőművészek elkerülték a helyet, a filmipar előszeretettel használta díszletnek, főleg a változatossága és egyedisége miatt.  A leghíresebb az 1960-as években forgatott sorozat, The Prisoner (A rab) volt. A történet egy visszavonuló titkos ügynökről szól, akit elrabolnak és egy idillinek látszó kis faluba visznek, amiről azonban később kiderül, hogy egy börtön. A sorozatnak óriási kultusza volt (van) Britanniában, ezért a rajongók a mai napig előszeretettel zarándokolnak el ide.  

2012-től egy minden évben megrendezett zenei és művészeti fesztiválnak is helyszínt biztosít, melyet a sorozat titkos ügynök neve után Number 6 fesztiválnak neveztek el.

A Supergrass együttes híres Alright című klipje is részben itt forgott.

40 évvel a látnok halála után unokái viszik tovább a falu üzemeltetését és valósítják meg nagyapjuk még kivitelezésre váró terveit egy alapítványon keresztül.

Ha ezek után felvettétek a bakancslistátokra a helyet, két szálloda és számos apartman ház vár rátok, ahol megszállhattok és felfedezhetitek a helyet. Minden információt megtalálhattok a szállásokról itt.

Én biztos nem hagyom ki. Várom kommentjeiteket a helyről:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr638285960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása