Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

12 isten háta mögötti hely Nagy-Britanniában, ahol mégis élnek

2015. november 24. - Vankó Csilla

1. Foula sziget

Ez a zordan gyönyörű hely a skóciai Shetland- szigetek egyik legnyugatibb szigete. 13 km²-en összesen 38 fő él. Ők is mind farmerek. Egy kis leszállópálya nyújt lehetőséget arra, hogy a Tingwall reptérről repülővel eljussunk ide. Hetente egyszer komp is közlekedik, de az erős szélviharok néha hetekre elzárják a külvilágtól. 1955-ben 48 napig nem lehetett se ki-, se bejutni. Szóval nem árt, ha van egy kis tartalékolt élelmiszered, ha itt szeretnél élni.

foula.jpg

2. Bardsey sziget

Ezt az aprócska szigetet a wales-i Lleyn Peninsula-val átellenben csak négyen lakják, de mégsem mondható csendesnek. Elképesztő mennyiségű madár hangoskodik rajta. De élnek itt különleges pillangók, itt található a világ legöregebb almafája és több mint 300 fajta zuzmó is. Csodálatos delfineket és sütkérező fókákat is megpillanthatunk. A sziget a Carnarvon angol grófsághoz tartozik, 3 km hosszú és 1,5 km széles. Az angolszászok idejében a druidák szent szigete volt. A walesiek Juys Eullinek hívják.

islandu-bardsey-b0_3472675k.jpg

3. Lundy

Lundy egy apró sziget a Bristol csatornán. Területe igen parányi, 4.9km hosszú és 800 méter széles. Jelenleg összesen 28-an laknak itt. Nem közlekednek autók, egyetlen egy bolt és egy kocsma van rajta. Ideális hely a világ zajától elvonulni és a természet csodáihoz közelebb kerülni. A szigetet a történelem során templomos lovagok, angol és külföldi kalózok is uralták. Tulajdonosa többször is változott.  1925-ben egy angol pénzember, Martin Coles Harman vette meg 16 000 fontért, és rögtön királynak kiáltotta ki magát, még önálló pénzkibocsátásba is kezdett.  Napjainkban már a Nemzeti Tröszt a tulajdonosa.

lundy.jpg

4. The Garvault Hotel

Ez a szálláshely a skót felföldön Nagy-Britannia legeldugottabb szállodája. Egy angol házaspár vezeti, akik szerettek volna a város átkozott zajától és az állandó versengéstől távol kerülni. Bár zaj azért így is van, mert az áram generátorról működik és néha a szél is nagyon erős. Amikor ideköltöztek, az elektromos művek felajánlotta, hogy 250 ezer fontért ( ami ugye több mint 110 millió forint) bekötik nekik az áramot, de nem éltek a lehetőséggel. Gondolkoznak egy kevésbé zajos és környezetre káros megoldáson is. Viszont van vonalas telefon. Állítólag a leghosszabb telefonvezeték az országban.  Néhány nappal a beköltözésük után havazni kezdett és 3 hétig egyfolytában esett.  

garvault.jpg

5. Sugar Loaf vasútállomás

Az ország legelhagyatottabb, de még működő vasútállomása Wales-ben található. A Heart of Wales vasútvonal 30 állomása közül 17 „request” állomás, vagyis csak akkor áll meg a vonat, ha valaki, aki le akar szállni, kéri. Ezek közül is egy, amelyiket legkevésbé kérik, a Sugar Loaf állomás. Mérföldekre található tőle bármilyen település. Négy, a vasútvonal építése során itt lakó munkásnak és családjának építették 1860 tájékán. Aztán az érdeklődés hiánya miatt bezárt 1965-ben, de most újranyitották, hogy az erre kirándulók és a kerékpárosok megpihenhessenek és ehessenek valamit. Szóval a forgalom itt nagyon hektikus manapság. Van, hogy akár öten is le- vagy felszállnak az állomáson egy hónapban.

sugar_loaf_3.jpg

6. The Old Forge pub

A brit fő sziget legelzártabb kocsmája a The Old Forge. A skót halászkikötőhöz, Mallaig-hoz van a „legközelebb”. Innen egy röpke 20 kilométeres hegymászás vagy egy 11 kilométeres hajóút után jutunk el a jól megérdemelt sörünkig. De ha már ott vagyunk, van ingyen WIFI (legalábbis este hatig), ingyen kikötőhely (de csak azoknak, akik esznek is a kocsmában) és néhány hangszer, amivel zenélhetnek a vendégek. És ha valaki az éjszakát is ott szeretné tölteni, a kocsma melletti kis házikóban megteheti.

old_forge.jpg

7. Fair Isle

Orkney és Shetland között félúton található a Fair Isle, Nagy-Britannia legtávolabbi lakott szigete. Messze földön híresek az itt készülő kötött termékek és menedék az erre szálló madárvilágnak is. Az állandó lakosok száma 55. 1558-ban a Spanyol Armada fő hajója hajótörést szenvedett itt, és 300 tengerész kénytelen volt 6 hetet a szigeten tölteni. Az ide látogatók megszállhatnak a Fair Isle Madárfigyelő Állomáson, ami vendégházként is működik és egyenesen a sziklákra néz.

fair_isle.jpg

8. Wasdale Head Inn

Nagy-Britannia egyik legelszigeteltebb fogadója. Annak az útnak a végén található, ami érinti Anglia legmélyebb tavát, a  Wastwater-t  és abba a völgybe tart, ami Anglia legmagasabb csúcsa, a Scafell Pike mellett fekszik. Állítólag itt született a brit hegymászás. A hotel tulajdonosa állítja, hogy ha reggel ébredés után megmásszuk a Scafell Pike-ot és délután visszaérünk a völgybe, garantáltan egy lélekkel sem fogunk találkozni. A szállodának egyébként 9 szobája van, mind rendkívüli kilátással.

wasdale.jpg

9. Canna sziget

A Small-szigetek egy szigetcsoport a Belső-Hebridákon, Skóciában. 4 nagyobb lakott szigetből áll: Eigg, Muck, Rùm és Canna. A szigetek megközelítése nem könnyű, mert a komp inkább csak a szigetlakók igényei szerint közlekedik. Canna a 4 sziget közül a legnyugatabbra fekvő, a Skót Nemzeti Tröszt tulajdona. A mindössze 7 kilométer hosszú, és másfél kilométer széles szigeten 20 fő és és mindenki a sziget farmján dolgozik. 1981-ben hagyta a Trösztre akkori tulajdonosa, John Lorne Campbell. Az utak nincsenek aszfaltozva, és magántulajdonban vannak, de a helyi járműveknek nem kell útdíjat fizetniük. A sziget 1881-ben érte el a maximális lakosságát, 51 főt. A lakosság száma stabilan 20 és 30 között ingadozott a 20. század második felére, de a 2001-es népszámlálás szerint már csak 6-an éltek a szigeten. 2006 októberében a Tröszt egy világméretű felhívást tett közzé, amiben Cannán letelepülni szándékozó családok jelentkezését várták. A 400 jelentkező között voltak pályázók Németországból, Svédországból, Indiából és Dubaiból is. Végül két pályázót választottak ki, akik 2007-ben illetve 2008-ban költözhettek a szigetre. Nincs mobil lefedettség és a posta hivatal egy tunningolt sufni.

canna.jpg

10. No Man’s Land erőd

A No Man's Land, azaz senkiföldje erődöt 1861 és 1880 között építették az angolok Portsmouthtól valamivel délre, hogy 80 bátor tengerésszel a fedélzeten megvédelmezzék az öblöt és a kikötőt a betolakodó franciákkal szemben. Az erőd masszív gránittalapzatra épült. A 75 méter átmérőjű mesterséges sziget 20 méterre magasodik a tenger fölé. Az ütött-kopott, viharvert, rozsdafoltos erődöt 2012-ben befektetők megvásárolták és egy 21 szobás luxushotelt alakítottak ki rajta. Parkoló és garázs nincs, cserébe van két helikopter leszálló, beltéri fűtött úszómedence a viszontagságos angliai nyarak ellensúlyozására. Az áramot saját generátorok szolgáltatják és a vízellátást is megoldották. A tulajdonos, ha minden igaz sikkasztásért börtönbe került, így a szigetet elárverezik, ismét eladó. Irányár: 8 millió dollár (1,5 milliárd Ft).

nomansfort1_3403067k.jpg

11. Sealand hercegség

A Sealand Hercegség egy mikronemzet, vagyis önerőből kikiáltott, de nem regisztrált államszerű egység, amely Anglia keleti partjai mentén, a Temze torkolatától északra, a parttól mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő, kilencszer huszonhárom méter alapterületű mesterséges szigeten található. Rajta található a Roughs Tower, egy  a második világháború idején épített erőd, amelyeknek funkciója a környező ég figyelése, az ellenséges légierő visszaverése, és az elsüllyesztett hajókból kiúszott matrózok kimentése volt. 1967-ben megkaparintotta magának egy Paddy Roy Bates nevű kalóz rádiós. Kikiáltotta független hercegségnek. Az állam létezésének fenntartására, vagyis a rozsdásodás ellen saját pénzt verettek, bélyegeket nyomtattak, sőt, saját rendszámtáblát is készítettek. Az Egyesült Királyság mint hajót követelte vissza a területet, azonban a brit bíróság megállapította, hogy mivel a tengeri határon túl van a platform, így nincs illetékessége döntést hozni a kérdésben.  1978-ban egy német üzletember megbízásából holland izomemberek puccsot hajtottak végre, és foglyul ejtették Michael Bates-t, Paddy Bates fiát. Paddy néhány hozzá hű emberrel visszafoglalta a szigetet, kiszabadította Michaelt, a hollandokat pedig hadifoglyul ejtette. Németország követeket küldött Sealand-be, tárgyalni a békéről és a foglyok szabadon engedéséről. A kis országot idővel felfedezte a maffia is. Összesen 150 ezer hamis sealandi útlevél jelent meg a forgalomban, valószínűleg a fent már említett német üzletember által. A Miamiban 1997-ben meggyilkolt Gianni Versace olasz divattervező gyilkosa, Andrew Cunanan is sealandi útlevéllel rendelkezett. Az ország (pontosabban a Bates család cége, a Haven Co.) fő bevételi forrása ma a szigeten elhelyezett szerverek által weblapok hosztolása. Havi 1500 dollárért golyóálló betonnal védett szervert kaphatunk, amely folyamatos mikrohullámú kapcsolatban van az angol hálózatokkal.

sealand.jpg

12. Calf of Man

Az Isle of Man dél-nyugati partjaitól nem messze található kis sziget. Szezonális lakosainak száma 2 fő. Embergyűlölőknek ideális hely. 1939-ig magántulajdonban volt, amikor a nemzeti Trösztnek adományozta az akkori tulajdonos. Elsősorban madármegfigyelő állomásként működik. Ha erre járunk, fák menedékére ne számítsunk, mivel nem találunk rajta egyet sem, viszont 4 világító torony is segíti a hajósokat. Ha meg szeretnénk szállni a szigeten, van rá lehetőség, de ne luxusban gondolkodjunk és mindenképp vigyünk magunkkal meleg öltözéket, mert előfordulhat, hogy nagyon rossz időben a szigeten rekedünk akaratunk ellenére.

islandu-calf-ah19d_3472672k.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr878105344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása