Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nincs is olyan messze az Édenkert

2015. augusztus 03. - Vankó Csilla

Sokszor felmerül bennem, hogy valami maradandót alkossak és jobbá tegyem a világot. Na nem mindennap így kelek, de időről időre elgondolkozom azok, hogy milyen jó lenne egyszer-kétszer olyan dologgal foglalkozni, a tudásomat és tapasztalatomat olyan dologra fordítani, amitől jobb lesz nekünk itt a Földön és a Föld is fellélegezhet egy kicsit tőlünk.

hero-eden_by_tamsyn_william_0.jpg

1995-ben az Angliai Cornwall-ban Sir Timothy Bartel Smit brit üzletembernek is valami ilyesmi lehetett a fejében, amikor kitalálta, hogy szeretné a világon található különleges növényeket egy helyre gyűjteni és megmutatni minél több embernek. Aztán arra is rájött, hogy ehhez nagyon sok helyre lesz szüksége, ezért megálmodott egy óriási, fedett botanikus kertet, amelyet egy volt agyagbánya területén, a brit kormány és az EU támogatásával 1999-ben el is kezdett építeni. 75 millió font elköltése után, 2001-ben meg is nyitotta kapuit. Azóta több mint 14 millió látogatót számoltak.

 

Az Éden projekt hivatalosan meghirdetett célja elősegíteni az emberek, a növények és a rendelkezésre álló erőforrások életbevágó összefüggéseinek felismerését, megismerését és felelős kezelését egy mindenki számára élhető jövő érdekében. Az egész egy tanuló bázis, ahol észrevétlenül is tudatosul bennünk a környezetre való odafigyelés és védelem szükségessége.

Az Eden Project építészetileg is különleges és lenyűgöző. A tető óriási méretű ötszögű és hatszögű, egyenként a tetőszerkezeten belül elfoglalt helyére tervezett és gyártott műanyag elemekből áll.  A gigantikus méretű, könnyű, galvanizált acélcső hálószerkezet teljesen önhordó. 135-200 méter hosszú, legmagasabb pontján 45 méter magas, legszélesebb pontján 100 méter széles tetőt úgy tervezték, hogy a napenergiát a lehető leghatékonyabban hasznosítsa, s a hátsó fal mintegy "meleg-lefolyó"-ként a hőt éjszaka visszasugározza a fedett térbe.

eden_1.jpg

A "Rainforest Biome"-ban, azaz az esőerdő kupolában találhatóak az Amazonas, Nyugat-Afrika, Malajzia és Óceánia vidékéről származó növények. A kaucsuktól kezdve a vanílián, orchideán át a bambusznádig a legkülönfélébb növények burjánzanak itt. A másik kupola, a "Mediterranean Biome", Kalifornia, Dél-Afrika és a mediterránium flóráját mutatja be, ahol narancsfák, olajfák között több száz színes virág nyílik. Csodálatos virágillat terjed. A pollen allergiásoknak nem biztos, hogy ajánlott. A hatalmas tető alá haszonnövényeket is telepítettek.

eden.jpg

A kertben nő a világ legnagyobb virága, a Titan Arum is, ami csak 7 évente virágzik és ekkor is csak 2 napig csodálható meg. Majdnem 3 méter magas és virágzáskor olyan büdös szagot áraszt, mint a rothadó hús.

hero-titan-arum-flowering-a_0.jpg

 

Az óriás botanikus kert különböző felnőtt és gyerek művészeti projektnek és kiállításoknak is helyszínt ad.

Eden Classic elnevezéssel kerékpár túrákat is szerveznek minden évben, melynek keretében az Édenből indulva végighajtanak a tengerparton és a leghosszabb, 160 kilométeres útvonalon akár 2433 méterre is felküzdhetik magukat. Rendszeres az Eden Marathon futóverseny is. Anglia leghosszabb drótkötél pályája is itt található. Ha valaki bátor közel 100 km/h sebességgel száguldhat egy drótkötélre csatolva a 660 méteres úton.

marathon.jpg

 

Hot jóga órákat is tartanak, melynek érdekessége, hogy egészen a magasban történik.

eden_21.jpg

Nemrég bevezették, hogy esküvői helyszínnek is kiadják a helyet.

eden-project-wedding.jpg

Eden Sessions néven minden évben könnyűzenei koncerteket is szerveznek, amikor átalakul az egész egy nagyon menő zenei fesztivállá.

eden_sessions.jpg

 

Egy kemping és egy hostel is üzemel a területen. Természetesen a lehető leginkább környezet-kímélő megoldásokkal. A két kupolát egy vegetáriánus éttermi rész köti össze. És ha korcsolyázni szeretnénk, arra is van lehetőség.

eden_hotel.jpg

Egy vagy többnapos tanfolyamokat is szerveznek rendszeresen különböző témákban, mint pl. a növényzet grafikai ábrázolása vagy kertészkedési tanfolyamok, ahol sok minden mellett megtanulhatjuk, hogy komposztáljunk, hogy készítsünk vesszőből kerítést, mit csináljunk ősszel és télen a kertben vagy hogy öntözzük és tápláljuk a növényeket.

Idén dinoszauruszok is beköltöztek a kertbe. Neves szakértő kalauzolja körbe a látogatókat és mesél ezekről az idő homályába veszett állatokról. Letesztelhetjük azt is, hogy mennyire élnénk túl egy tényleges találkozást velük.

dinosaur-uproar.jpg

 

És még egy kis érdekesség. George Ezra Barcelona című számának videó klipjét is itt forgatták.

További érdekességeket találtok a projekt weboldalán és Facebook oldalán.

Ha arra jártok, mindenképp nézzétek meg!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr727674988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása