Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Miért nincs keverős csaptelep Nagy-Britanniában?

2015. június 11. - Vankó Csilla

Ma egy olyan, elsőre könnyed, de az angolok számára érthetetlen kérdésre szeretnék választ találni, ami mindannyiunkat foglalkoztat, de nem igazán tudjuk rá a választ.

Hosszú kutatómunka és több helyi, főleg cider vagy sör elfogyasztása közben készült interjú után szeretném egy kicsit értelmezhetőbbé tenni a dolgot. Habár végleges válaszom még mindig nincs...

csap.jpg

 

Szóval Nagy-Britanniában bármerre mész, nagyon sok helyen nincs keverős csaptelep. A szállodákban vagy nyilvános helyeken már inkább áttértek a modernebb megoldásra, de a magánházak mosdóinál és mosogatóinál még mindig külön csaptelepből jön a meleg víz és külön a hideg víz. Vagyis esélytelen, hogy normális hőmérsékletűre állítsd a vizet. Vagy lefagy a kezed, vagy megégeted.

A csaptelep eladások 40%-a ma is ez a klasszikus, régi rendszer.

Ha egy britnek felteszed ezt a kérdést, a következő reakciókat kapod:

  1. „Ezt most tényleg egy kérdés? Nem értem…”
  2. „Miért? Mi bajod van ezzel?”
  3. „Azért, mert így egyszerűbb használni”?!

 

És akkor, íme néhány tudományosabb, bár a teljes racionalitást még mindig nélkülöző 2+1/2 magyarázat:

1. Hagyományos építkezési szabványok

Az egész arra vezethető vissza állítólag, hogy hogy építették meg a házakat a II. világháború után. A legtöbb házban van egy hideg vizet tároló tartály a padláson. Ebből áramlik a gravitáció segítségével a víz a forró víztartályba a központi fűtéshez és a használati meleg vízhez. Azt mondják, hogy ezekben a padlásokon lévő tartályokban néha úszkálhatnak dolgok, iszapos vagy rozsdás lehet és a pletykák szerint még patkányok is lelik halálukat néha bennük. Vagyis előfordulhat, hogy a lakásba érkező forró víz enyhén szólva nem alkalmas fogyasztásra. A hideg víz viszont közvetlenül a fő vezetékből érkezik, és nem folyik át a rendszeren, így iható.

shower1.jpg

2. Víznyomás

A háború utáni építkezési szabványoknak megfelelően elég kis átmérőjű csőből érkezik a víz (10mm 3/8"), vagyis nem túl nagy a nyomás (max.2 bar). Ha összekeveredik a víz, mielőtt a csapból kiáramlana, úgy még kisebb a nyomás. Ezért maradt a két külön csaptelep.

1/2. Tradíció

Egyszerűen így szokták meg. nem is érdekli őket más megoldás.

 

Tanács

Szóval a tanácsom az, hogy ne forszírozzuk ezt a kérdést, ha ott járunk. A hagyomány és történelem ott van a lelkekben, a fürdőszobákban és az egész vízvezeték rendszerben. Fogadjuk el a megváltozhatatlant!

 

Használati útmutató

De azért szeretnék adni egy kis autentikus útmutatót arra az esetre, hogy mi a teendő, ha hirtelen szembe találkozol a dologgal és nem szeretnél csalódni:

  1. „You put the plug in the sink” (Dugd be a dugót a mosdóba)
  2. „Half fill it from one tap” (Félig töltsd fel vízzel az egyik csapból)
  3. „Run the other into it until you have the temperature of water you want” (A másik csapból folyasd a vizet a mosdóba, amíg eléred a megfelelő víz hőmérsékletet)
  4. „...or wash under a running cold tap.” (vagy moss hideg folyóvízben kezet)

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr847534120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.10. 16:31:56

Sose értem meg, hogy a csóró kelet-európaiak képesek voltak áttérni a modern megoldásra régen, a gazdagabb britek meg nem. Igénytelenség.

Vankó Csilla 2015.07.10. 22:31:21

@Kéne egy nick...: Ez nem igénytelenség náluk, hanem simán tradíció. Kérdezgettem őket róla és tényleg nem értik, hogy mi bajunk van vele:-)

Bicepsz Elek77 2016.02.10. 14:19:30

Mondjuk egy pakisztani sem erti, hogy mi a rossz abban, ha halalra koveznek egy not hazassagtoresert...

Vankó Csilla 2016.02.10. 14:21:31

@Bicepsz Elek77: Elég távoli a párhuzam a két dolog között...

kodacx 2018.05.01. 23:54:12

@Vankó Csilla: Ha már forráztad meg a kezed olyan csapból, ahol mind a kettő doszt egyforma volt, egyből rájössz, hogy ez nem is olyan távoli párhuzam...ez egész egyszerűen 70-80-100 éves technológiák ki nem vezetése.

kodacx 2018.05.03. 12:16:44

@Vankó Csilla: Nyugi, amikor kint voltam, leszartuk, most kint lennék, leszarnám! :)