Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

A punk halott?

2015. június 21. - Vankó Csilla

A punk egy rendszerellenes zenei mozgalomként indult, amelynek alapjait az amerikai Ramones rakta le ugyan 1974-ben,de igazán akkor kezdte meg hódítását, amikor a Ramones angliai turnéja utánra megalakult az angol Sex Pistols. Ekkor kezdte Jonny Lydon/Rotten és zenekara rázúdítani őrült dühét a vaskalapos angol társadalomra.

 

A mozgalom, melynek képviselői főleg öltözékükkel még most is jelen vannak az egész világon, lázadt a társadalmi korlátok, a globális emberi ostobaság, az igazságtalanság és tulajdonképpen minden ellen. A fogyasztói társadalommal szembeni fellépéshez az anarchizmus szolgált ideológiai háttérül. A punk zene nem az örökkévalóságnak szólt, mindig az adott pillanatot akarta meghódítani, hogy aztán a pillanattal együtt múljon el, majd a következő pillanatban újult erővel söpörjön el mindent.

sex_pistols.jpg

Most viszont az a hír jött, hogy a Sex Pistols is olajozni fogja a kapitalizmus fogaskerekét.

A Sir Richard Branson tulajdonába lévő Virgin birodalom pénzügyi szolgáltató cége bankkártyát bocsát ki a Sex Pistols hírhedté vált lemezborítóinak grafikájával.

sex-pistols-credit-cards.jpg

Úgy tűnik megöregedtek az egykori lázadók. Régen maguknak szaggatták a ruhájukat, ma már készen vehetik a butikban. Lázadtak a fogyasztói társadalom ellen, most egy bankkártya kiadáshoz adják a nevüket. Nem érdekelte őket a jövő, most pedig a pénz hosszú távú mozgatásához járulnak hozzá.

És ezek az egykori lázadók hívják „young punk”-oknak lenézően a mai orrpirszinges fiatalokat.

És igen…

punks_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr67561366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wakondok 2015.09.15. 10:14:56

Nem kekeckedés, de a Ramones 74-ben alakult, szóval ilyen névvel aligha 73-ban raktàk le a punk alapjait.

Vankó Csilla 2015.09.15. 10:16:40

@wakondok: Nagyon köszi, hogy észrevetted az elírást. Kijavítottam:-)
süti beállítások módosítása