Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Ginger Pride - egy felvonulás azoknak, akiket "megcsókolt a tűz"

2015. július 06. - Vankó Csilla

A napokban olvastam egy vicces cikket arról, hogy Stuart Parry, 43 éves pizza futár és két barátja egy Plymouth-i kocsmában kitalálta, hogy 2016-ra szerveznek egy Ginger Pride felvonulást a dél-nyugati angoloknak, hogy hirdessék, vörösnek lenni menő. Egy Facebook csoportot is létrehoztak, amelynek már több mint 5ezer lájkolója van.

10413395_464948643682253_1626184708301230697_n.jpg

Belegondoltam, hogy mennyire vicces lesz majd rengeteg vörös hajú embert látni egy helyen. Gondoltam megint egy csapat, akik fel akarják hívni magukra a figyelmet... Utána olvastam, hogy mit is mondanak a vörös hajról, miért vannak olyan sokan Nagy-Britanniában, mi is a helyzet velük. Most, hogy képbe kerültem, nem is annyira mulatságos a téma. 

Fontos megjegyeznem, hogy számomra a szeplős, vörös hajú emberek kifejezetten vonzóak. Mint a nők 30%-a én is vörösre festem a hajam. Bár néha váltok, általában visszatérek ehhez a színhez. Nekem mesterségesen kell színeznem, de mindig irigyeltem azokat, akiknek megadatik, hogy természetes vörösben pompázzanak. Egyszerűen csoda szépek. 

kep_1.jpg

kep_2.jpg

Az embereknek ugyan csak 1-2%-a vörös hajú, de Nagy-Britanniában jóval többen vannak. A kelta eredetű népeknél gyakrabban fordul elő a vörös hajszín. Angliában 6, Írországban 10, Skóciában pedig 13 százalékos a vörös hajúak aránya.

Általában nagyon fehér és napsütésre érzékeny a bőrük, ami azért alakulhatott így, hogy a kevés napsütésből minél több „bejusson” a szervezetbe, és ott kellő mennyiségű D-vitamin képződjön. Pont ezért is jobban ki vannak téve a napégésnek és a bőrráknak. Viszont nem őszülnek. Először kiszőkül a hajuk és aztán lesz fehér. Más színre befesteni is nehezebb a pigmentek miatt.

Állítólag kevésbé stresszesek, viszont fájdalomküszöbük alacsonyabb, mint másoké. Csintalanok, szenvedélyesek, szókimondóak és a legtöbbször elérik céljukat. 

Egyesek szerint a vörös haj biztos jegye az állatias szexuális vágynak. Egy angol mondás szerint „Red on the head, fire in the bed” (Vörös a fejen, tűz az ágyban)

A vörös hajszínben mindig lesz valami különleges, valami nem mindennapi, valami megfoghatatlan, valami csodás.És ezzel sokszor nem tudnak mit kezdeni az emberek.

Ádám első feleségét, Lilith-et (aki szintén vörös hajú volt) állítólag azért kergették el az édenből, mert nem volt hajlandó alárendelni magát férjének.

Az ókori görögök szentül hittek benne, hogy a vörös hajú emberek haláluk után vámpírrá változnak.

Az ókori Rómában a vörös hajú rabszolgák sokkal drágábbak voltak.

Egyiptomban élve temették el őket, hogy áldozzanak az isteneknek.

A középkorban például komoly veszély fenyegette azt, aki vörösnek született, hiszen könnyen boszorkánynak bélyegezték és a máglyán végezte.

A spanyol inkvizíció is üldözte őket, mert azt hitték, hogy ellopták a tüzet a pokolból.

Egy angol barátom mesélte, úgy emlékszik történelem óráról, hogy az ókori rómaiak annak idején megöltek Norfolk környékén minden vörös hajút, ezért ott nem is nagyon élnek a mai napig.

A legendák szerint az első vörös hajú Idon herceg volt, aki szülőföldjéről elmenekülve fedezte fel Atlantiszt. Naplemente közben érkezett és annyira lenyűgözte az ég és a felhők vörös színe, hogy a haja is bevörösödött és szeplői lettek.

Mark Twain szerint amíg az emberiség nagy része a majmoktól származik, a vörösek biztosan a macskáktól.

Bár egyre menőbb vörösnek lenni, a mai napig sokszor ki vannak téve zaklatásnak már az oviban vagy az iskolában is. A South Park rajzfilmsorozat egyik részében kihirdetik a „Kick a ginger day”-t vagyis „Rúgj meg egy vöröset napot”, amelynek hatására rengeteg vörös hajú gyereket vertek meg az osztálytársai ezen a napon. A mai napig fordulnak elő atrocitások. Még külön szót is alkottak rá. Ez a Gingerism.

Létezik egy „vörös hajúaktól félelem” betegség is, amit Gingerphobia-nak neveznek.

Az egyik legnagyobb, világhírű spermabank 2011-től nem fogad be „adományokat” vörös férfiaktól, mert nincs rá igény…

Szóval a világgal sok szempontból nincs minden rendben.

A lényeg, hogy a vörös hajúak szépek, érdekesek, okosak. Ugyanolyanok, mint mindenki más. Vagy talán még egy kicsit vonzóbbak is.

És támogatom, hogy néha egy helyre gyűljenek és megmutassák, hogy büszkék magukra.

rhduk-widget.jpgA fent említett, még szervezésben lévő Ginger Pride-on kívül 2015. szeptember 12-én kerül megrendezésre Londonban, számos kulturális és művészeti programmal az Egyesült Királyság Vörös Haj Napja (UK Redhead Day).

 

 

 Én is ott szeretnék lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr847603730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thorpapa 2015.07.07. 13:04:00

Ez szuper cikk :))
"Az ókori Rómában a vörös hajú rabszolgák sokkal drágábbak voltak."
ezt elmondom a főnökömnek fizuemelés címszó alatt :PPP

Vankó Csilla 2015.07.07. 13:07:30

@Thorpapa: Csak bátorítani tudlak;-) Remélem sikerül! Örülök, hogy tetszett a cikk:-)))

wakondok 2015.09.09. 22:07:11

A magyarok is büszkélkedhetnek gyönyörű vörös emberrel, làsd Kerekes Vica. :)

Vankó Csilla 2015.09.10. 10:29:05

@wakondok: Bizony ő is gyönyörű! Nagyon köszi, hogy megemlítetted. Kíváncsi lennék, hogy honnan származnak a felmenői.
süti beállítások módosítása