Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

A britek nemzeti eledele: a CURRY

2015. július 09. - Vankó Csilla

Bármerre is járunk az Egyesült Királyságban, bárkivel is beszélünk, az biztos, hogy szóba kerül, mennyire szeretik a curry-t. Már a brit mindennapok része, hogy hétvégén kiugranak egy curry-re a helyi étterembe, curry van a menüben, ha a barátok átmennek egy kis lazulásra vagy csak egyszerűen valami finomat szeretnének készíteni vacsorára.

A múlt század második felének egyik legnagyobb sikertörténete az indiai ételek elterjedése Nagy-Britanniában. Az első indiai étterem 1809-ben nyílt meg Londonban. Elsősorban indiai maharadzsák tértek be ide, de az angol királyi család tagjai is megfordultak vendégként. Eleinte nem volt nagy sikere az egzotikus ízeknek és csak a 20. század elején kezdett a nép számára is népszerűvé válni.

Azóta több mint 15 000 étterem nyílt meg Nagy-Britanniában, és legalább 70 000 főt alkalmaznak az Egyesült Királyság egyik legnagyobb iparágában. Londonban több indiai étterem van, mint Mumbai-ban vagy Delhi-ben. 

brick-lane-london1.jpg

Mi is az a curry, amit az angolok annyira szeretnek?

A legtöbb itthoni bolt polcain is már ott van a curry nevű fűszer. Erről a fűszerről érdemes tudni, hogy az indiaiak állítólag nem is ismerik. Az angol gyarmatosítók Indiában megízleltek egy ételt, amit a helyiek karhí-nak hívtak, ennek alapján az angolok curry-nek neveztek el minden szószos indiai fogást. A szolgálatból hazaköltözők, miután nagyon megszerették az indiai ízeket, kikevertek maguknak egy jellegzetesen indiai zamatot adó fűszerkeveréket. Na ez a curry por. És hoztak magukkal indiai szolgákat is, akik megfőzték nekik ezeket az ételeket:-)

shutterstock_66076996.jpg

Ha valaki azonban igazán finom curry-t, vagyis indiai ihletésű, brit szószos ételt szeretne készíteni, ne a curry port használja. Mivel a curry név nagyon sokféle ételt magába foglaló gyűjtőfogalom, vagyis nagyon sok változata létezik, érdemes az elkészítés módjától és az alapanyagtól függően variálni az alap fűszereket. Az igazi curry imádók szerint curry porból készíteni az ételt igazi bűntett.

Szóval a curry, ez a pörkölthöz hasonlító, de sokkal fűszeresebben és változatosabb alapanyagokból készített fogás teljesen brit találmány. A világ számos országában megtalálható, de mindegyik brit eredetű. Némelyik tipikusan Nagy-Britannia egy adott városából származik.

A Balti curry Birmingham-ből ered és nevét az edényről kapta, amiben elkészítik.

shutterstock_203602111.jpg

A Jalfrezi curry pakisztáni ihletésű nagyon csípős egytálétel a Yorkshire-i Bradfordból.

jalfrezi_1.jpg

A Chicken Tikka Masala, ami egy nagyon krémes, pácolt csirke étel, feltehetően Glasgow-ból indult útjára.

shutterstock_152030093.jpg

Hiába az elnevezés, a curry elkészítésénél ahány ház annyi a szokás. Londonban a Brick Lane-en található a legtöbb indiai étterem és még ezeknek az étlapján található, ugyanolyan elnevezésű curry-k is különbözőek. Ránézésre is egészen változatosak, a vöröstől kezdve a narancssárgán keresztül egészen a zöldig.

shutterstock_65142739.jpg

A tányérunkra kerülő fogás lehet nagyon csípős, krémes vagy egészen enyhe fűszerezésű. Felszolgálható tányéron rizs körettel vagy nyárson. Nagyon változatosan felhasználható, hidegen vagy melegen, szendvics vagy pite tölteléknek vagy akár pizza feltétnek.

curry_2.jpg

Ha a curry alap elkészítését megtanuljuk, csak a fantáziánkon múlik, hogy mit rakunk bele, mivel dobjuk fel. Lehet húsos vagy csak zöldséges. Nem lehet vele hibázni.

Persze a briteknél létezik rengeteg, a boltban megvásárolható szósz és főzésre előkészített, félkész curry is.

curry_sauce.jpg

curry_3.jpg

A friss alapanyagokból elkészített változatoknál azonban nincs finomabb.

Én legalább 4 féle curry-t szoktam váltogatva elkészíteni, autentikus angol házi receptek alapján. Ezekből két változatot szeretnék veletek is megosztani.

A curry készítéshez az alábbi fűszerekre biztosan szükségünk van. Ezek közül néhány nem mindenhol kapható, ezért azokhoz belinkeltem a kipróbált forrást.

  1. Római kömény (lehet őrölt, de az egész még finomabb)
  2. Kurkuma
  3. Koriander (lehet szárított, de a friss még finomabb)
  4. Kardamom (őrölt vagy egész)
  5. Hing/Ördöggyökér (őrölt)
  6. Chili paprika (lehet szárított, őrölt, de a friss még finomabb és legyen nagyon csípős)
  7. Gyömbér (friss)

Némely változathoz methi, más néven lepkeszegmag vagy görögszéna is szükséges. Ennek vagy az őrölt magját vagy a szárított levelét használhatjuk

És, ami az curry alaphoz mindenképp kell még a fűszereken kívül:

  1. Fokhagyma (friss)
  2. Paradicsom (friss)
  3. Paradicsom püré
  4. Vöröshagyma (friss)

 

Okra csicseriborsó curry

(4 főre)

img_2174.jpg

Hozzávalók:

Curry alap

  • 1,5 kk római kömény
  • 0,5 kk kurkuma
  • 0,5 kk hing
  • 4 db kardamom mag
  • 2-3 db friss zöld chili paprika
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujj körömnyi friss gyömbér
  • 3 db paradicsom
  • 1 ek paradicsom püré
  • 5 ek étolaj

 Plusz

 

Elkészítés:

A főzéshez szükségünk van egy profi wokra.

Még üresen kezdjük el melegíteni az edényt. Amint átforrósodott rakjuk bele 0,5 kk római köményt. Kavargassuk mindaddig, amíg meg nem érezzük a finom illatát. Öntsük bele az étolajat és rögtön utána vegyük közepesre a hőmérsékletet, tegyük bele az apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért és a chilit. Kevergessük össze és vigyázzunk, nehogy megpiruljon. Mehet bele a maradék római kömény, a hing, a kurkuma és aránylag sok só. Pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott paradicsomot és kaliforniai paprikát, a paradicsompürét és öntsünk bele 2,5-3 dl vizet.

Jól kevergessük meg és pároljuk 30 percig.

Ha a paradicsom jól szétfőtt, mehet bele a leszűrt okra és csicseriborsó és a felaprított koriander.

Még pár percig főzzük, amíg átmelegszenek a zöldségek.

Rizzsel tálalva tökéletes.

Ha valaki szereti a nagyon csípőset, rakhat bele több chilit, akár szárítottat is.

Nagyon jó ez a recept újkrumplival és cukkinivel is. Mindkét hozzávalót feldarabolva, 20 perccel a vége előtt kell az alapba dobni és úgy átfőzni. És az alapba kerülhet 0,5 kk methi is.

img_2806.JPG

 

Al Jalfrezi curry-je

(4 főre)


img_2481.jpg

Hozzávalók:

Az alaphoz ugyanazok a hozzávalók, mint az előző receptnél, de legalább 5 db paradicsomot és plusz 1 dl vizet használjunk.

Plusz hozzávalók a curry alaphoz:

  • 50 dkg csirkemell
  • 4 db tojás
  • 1 db sárga vagy zöld kaliforniai paprika
  • Olíva olaj 

Elkészítés:

A főzéshez itt is wokot használunk.

Még üresen kezdjük el melegíteni az edényt. Amint átforrósodott rakjuk bele 0,5 kk római köményt. Kavargassuk mindaddig, amíg meg nem érezzük a finom illatát. Öntsük bele az étolajat és rögtön utána vegyük közepesre a hőmérsékletet, tegyük bele az apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért és a chilit. Kevergessük össze és vigyázzunk, nehogy megpiruljon. Mehet bele a maradék római kömény, a hing, a kurkuma és aránylag sok só.

Itt egy kicsit eltér a recept az előzőtől, mert most a kockára vágott csirkemell következik, amit a hagymás keverékkel összekeverünk, és addig pirítjuk, amíg kifehéredik a csirke.

Utána mehet bele a víz, a paradicsom, a paradicsom püré és 30 percig főzzük. Én ennél a receptnél fedőt is használok a wokra.

Közben egy serpenyőben olíva olajon meggrillezzük a nagyobb darabokra vágott kaliforniai paprikát. Ha kész, mehet a wokba a többi dologhoz. Ugyanebben a serpenyőben a tojásokból rántottát készítünk. Ha kész ezt is belekeverjük a wok tartalmába. Az utolsó mozdulattal belekeverjük az aprított koriandert. És kész is!

Ehhez is a rizs illik nagyon jól.

A curry-t mindenkinek ajánlom, mert nagyon finom, könnyű elkészíteni és egészséges.

Jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr827612958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ROTFL Manó 2015.07.10. 13:39:56

Ööö, izé, a sáfrány mintha kimaradt volna a fűszerkeverékből...

Alick 2015.07.10. 13:39:59

Nem éppen brit őslakos kaja... :)

Vankó Csilla 2015.07.10. 13:43:05

@ROTFL Manó: Szia! Ahogy írtam a cikkben, nagyon sok változata van. Az én tudomásom szerint, amit angoloktól szereztem és az erre vonatozó általam ismert írások alapján nem kell bele sáfrány. De ebben az ételben az a jó, hogy bárhogy variálható. Ha szereted, mehet bele sáfrány is:-)

Vankó Csilla 2015.07.10. 13:44:36

@Alick: Hát nem is... Ahogy a cikkben is szerepel az angol őslakosok nem ismerték:-) De mostanra már az egyik legkedveltebb brit étel.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.10. 16:32:54

@ROTFL Manó: sáfrányt én se használok általában. A kurkuma mellett mi értelme van?
A fahéj hol marad? Azt viszont használok, mert én meg így tanultam.

A japánoknál is hihetetlen népszerű a curry, meggyőződésük, hogy az övék szuper. Rengeteg félkész kaja, zacskós, instant, szószok formájában is van. De többnyire nem erős. Valószínűleg egy indiainak pont annyira idegen ez, mint a brit curry.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.07.10. 16:33:01

@Alick: ha azt ennék ma is, ami eredeti brit, akkor éhínség lenne és még nagyobb undorral emlegetnénk az angol konyhát. Az "eredeti" brit ételek rettenetesek, bár a pub kaják nem rosszak szerintem.
A briteknek nagyon jót tett, hogy mindenféle nemzetközi ételek beszivárogtak hozzájuk.

Megjegyzem a magyar kolbász se őslakos kaja. Paprika Amerikából jött a törökökön át a Balkánon felől, a szerbektől, a kolbász kultúra németektől (de paprika nélkül, nem fűszeresen). A magyar ember meg összeházasította a török-szerb paprikás konyhát a német kolbásszal és lőn hungarikum kolbi.

Doline 2015.07.10. 16:33:04

Magyarul ez egy pörkölt extra fűszerekkel, amibe aztán a végén mindent beleszórnak amit épp a spájzban találtak.

Vankó Csilla 2015.07.10. 16:37:18

@Kéne egy nick...: Van rengeteg jó klasszikus angol étel is. Az egyik posztomban találod a cottage pie-t. Hidd el érdemes megfőzni.d Megpróbálok majd folyamatosan további finomságok receptjeit posztolni, amit már kipróbáltam.

Vankó Csilla 2015.07.10. 16:38:20

@Doline: hahaha igen, valahogy úgy:-) Pont ezért nagyon jó. És elképesztő a fűszerektől az ízkavalkád.

Ráérek 2015.07.10. 23:34:08

@Doline: Hát szerintem pont nem pörkölt, mert a húst nem pörkölik, hanem a finom masala szószban főzik.

Vankó Csilla 2015.07.10. 23:36:05

@Ráérek: Csak annyiban pörkölt, hogy a szószos étel és van olyan, amiben van hús:-) Egyébként nem pörkölt, de legjobban ahhoz hasonlít.

Amator 2015.07.11. 01:46:11

Irigyellek, hogy szereted a curry-s ételeket. Nekem néha már az erős illata is sok. Egy bangladesh-i étteremben sikerült eddig olyan kaját enni, Oxford mellett, amiben az én izlésemnek megfelelő, szolid mennyiségű curry volt. A félkész ételektől óvakodom, borzalmasan hízlalnak. Elég csak a brit lakosságon végignézni, ők ezen élnek. Méghogy a magyarok vannak elhízva...

Vankó Csilla 2015.07.11. 01:48:19

@Amator: Ezért jó otthon elkészíteni, mert az ízlésed szerint tudod elkészíteni, fűszerezni és lehet olyan zöldségekből elkészíteni, amitől kímélő lesz. Félkész változatot sohasem vennék, az nem az igazi:-)
süti beállítások módosítása