A Wellington bélszín a brit konyha egyik meghatározó fogása. Egyesek szerint „Waterloo hőséről”, Wellington első hercegéről kapta a nevét, még a napóleoni háborúk idejében. Mások azt mondják, ez egy korabeli francia fogás, a beef en croute (bélszín tésztában) angol neve. Vannak olyan vélemények is, amelyek szerint az ételt Wellington csizmájáról nevezték el. A lényeg a lényeg, hogy a brit gasztronómia egyik legfinomabb különlegessége. Ünnepi alkalmakra kiváló.
Én most egy húsmentes változatának receptjét szeretném megosztani veletek, amelyet egy West Yorkshire-i vega rockzenész barátom fejlesztett ki. Meg kell mondjam, hogy elkészítésével mindig óriási sikert aratok:-)
És akkor a hozzávalók:
400-500 g gomba
300 g bébi spenót
100 g natúr kesudió
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
Vaj
kakkukfű
só
fekete bors
100 g érett cheddar sajt
Citromlé
Redcurrant jelly (ribizli zselé) vagy Cranberry sauce (Vörösáfonya szósz)
1 csomag leveles tészta
1-2 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Vágd nagyon apróra a gombát, a fokhagymát, a hagymát és a vajon a kakukkfűvel, sóval borssal együtt párold meg, amíg teljesen elveszti a nedvességét.
- A kesudiót pirítsd meg és őröld apróra
- A spenótot forrázd le forró vízzel
- A cheddart vágd apróra
- Ezeket mind keverd össze és rakj bele egy kis citromlét
- Terítsd ki a tésztát, az aljára kenj egy kis jelly-t, utána rá a gombás keveréket
- Formáld rúddá, kend meg tojás sárgájával és mehet a sütőbe 180 fokon kb. 30 perc vagy amíg szépen megbarnul a teteje.
Köretnek tökéletes hozzá egy kis burgonyapüré.
Jó étvágyat kívánok hozzá!