Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Egy ló tweed öltönyben

2016. március 14. - Vankó Csilla

Ma jött a hír odaátról, hogy Anthony McCoy, egy 20-szoros bajnok zsoké mutatta be az első teljesen autentikus Harris Tweed öltönyt, amit kifejezetten egy lónak terveztek a Cheltenham Fesztiválra

25703917965_f7a0635f97_z.jpg

25604125791_9a02284ecd_k_778x436.jpg

A tweed egyébként az angol tradicionális ruházat szimbóluma. Származását tekintve évszázadokon át a skót és ír földművelők viselete volt. Durva szövése, tartóssága, szél- és vízálló képessége nagyon hasznosnak bizonyult az északi szeles, esős területeken. Az anyagok színe visszafogott volt, a földszínek különböző árnyalataiban készültek.

A tweed viseletében a fordulópontot VII. Edward hozta, akinek megtetszett az anyag, és rendelt magának a londoni Savile Row-n egy tweed zakót. Az utca mai napig híres a szabóságairól és méretre készített prémium öltönyeiről. A XIX. és a XX. századra az angol nemesség körében a tweed általános sportviseletté vált. Vadászathoz, horgászathoz, golfhoz, sőt még teniszhez is hordták.

29767.jpg

Manapság az angol vidék elegáns viselete szabadtéri tevékenységekhez, különösen a hűvösebb őszi, téli évszakokban.

ed076ce2a987edeb4c116e6b3fc628c7.jpg

A Harris Tweed egy levédett márkanév, kizárólag az Észak-Hebridák szigetein készített tweed szöveteket lehet Harris Tweed-nek nevezni. Ezek a szövetekre mindig rányomják az ún. „Harris Tweed Orb” jelet.

original_floor-lamp-and-harris-tweed-herringbone-shade.jpg

Szóval Morestead a veterán ló nem akármilyen öltönyt kapott, hanem egy három részes darabot inggel és micisapkával.

horse-lead1.jpg

A megbízást a munkára egy Alexander McQueen tanítvány divattervező kapta. Emma Sandham-King és csapata 4 hétig dolgozott az öltönyön. 18 méter minőségi és eredeti Harris tweed anyagot használtak fel. Tízszer annyit, mint amennyire a  normális öltönyöknél szükség van.

Hiába a klasszikus értékek és stílus mindenhol jelen van odaát. Én azért maradok az emberi változatnál, mert valahogy jobban tetszik:-)

image3xxl.jpg

4e8b627e8b135a110efc820499cbbf19.jpg

Következő írásaimról és további érdekességekről értesülhettek a blog Facebook oldalán. Gyertek és lájkoljátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr598476928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása