Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Haworth Village

2015. június 10. - Vankó Csilla

Egy igazi időutazás az angol történelemben

A most indított blogom első irományát egy olyan West Yorkshire-i kis falu bemutatásra szánom, ami a bakancs listám első helyén áll.

Itt minden olyan, mintha megállt volna az idő a 19. században.

Ha nem hiszünk az időutazásban, azt is képzelhetjük, hogy a Brontë nővérek egyik regényéből készült film forgatási helyszínére csöppentünk.

Nem is véletlen, ha ezt érezzük. A Brontë nővérek ugyan Thorton-ban születtek, de a legtöbb regényüket az alatt az időszak alatt írták, amíg a Haworth plébánián éltek apjuknak köszönhetően, aki ebben a bájos faluban volt plébános. Itt született Emily Brontë Üvöltő szelek című műve és itt alkotta meg Charlotte a Jane Eyre -t, Anne pedig az Agnes Grey-t. Hosszú időbe telt kiadót találni, de megérte, mert a regényeket hatalmas siker fogadta és rövidesen bestseller lett belőlük. A lányok sajnos a könyvek megírása után nem sokkal, nagyon fiatalon haltak meg, ezért nem élvezhették ki írásaik óriási sikerét. A plébánia most múzeumként üzemel, ahol 12 szobán keresztül betekintést nyerhetünk a nővérek korabeli mindennapjaiba.

harworth_montage.jpg

Hagyományőrzés felsőfokon

Az angolok messze földön híresek hagyományaik és kultúrájuk megőrzésében. Haworth Village utcáit járva szinte belélegezzük a történelmet. Nem véletlen, hogy számos hagyományőrző eseménynek a helyszíne.

1940-es éveket idéző „háborús” hétvége

Emberek százai jönnek el Haworth-be minden évben egy májusi hétvégén, hogy felidézzék az 1940-es évek háborúval súlytotta időszakát. A legnagyobb mulatság, hogy az egész nem olyan, mint egy múzeum, ahol megnézheted a kiállított tárgyakat. Ezen a hétvégén nők és férfiak autentikus korabeli ruhákat vesznek fel, így kávéznak, ebédelnek, sétálnak és korabeli járművek járják a falu utcáit.

Keighley and Worth Valley Vasút

Visszautazhatunk az időben úgy is, hogy felülünk a környéken közlekedő gőzvonatra. A 1,5 órás körút igazán megnyugtató élmény. A járat 1867 óta folyamatosan működik. A sörkedvelők örömére a vonaton igazi ale bár is várja a szomjazó utasokat. A gőzmozdonyok rajongói a színfalak mögé is benézhetnek a kocsiszínben, ahol idegenvezető segítségével közelebbről is megcsodálhatják ennek a az elképesztő szerkezetnek a működését.

harworth_montage_2.jpg

 

„Scroggling the Holly”

Haworth-ben karácsonyra is jut egy kis szórakozás.

Egy közelben élő angol barátomat megkérdeztem, hogy fordítaná le ezt a kifejezést, mert a szótárban nincs rá javaslat. Ő azt mondta, hogy szerinte nem lehet lefordítani, csak írjam körbe a rendezvényt.

A karácsonyi ünnepi szezon kezdetét jelzi Haworth-ben a „Scroggling the Holly”. Habár ennek az ünnepségnek nincs évszázadokra visszavezethető hagyománya, az ott élők számára enélkül nem kezdődhet el a karácsonyi időszak. Magyalt gyűjtenek, amivel kidekorálják a várost. Viktóriánus korabeli ruhákba öltözött felnőttek és gyerekek, Morris néptáncosok, kéményseprők, rézfúvósok és más zenészek kísérnek egy lovas kocsit, amely a templomhoz viszi a „magyal királynőt”, akit ott megkoronáznak. Egy óriási kulccsal kinyitják a templom kapuját, hogy beengedjék a karácsony szellemét és kiengedjék a mikulást.

Ilyenkor összegyűlik a város apraja nagyja, rengeteg turista és környékbeli is érkezik. Óriási mulatság kicsiknek és nagyoknak.

harworth_montage_3.jpg

 

Remélem, kedvet csináltam nektek ehhez a kedves West-Yorkshire-i városkához.

És a hab a tortán, hogy eljutni ide is nagyon egyszerű. A Jet2 légitársaság indít járatot a Leeds Bradford reptérre, ami csak pár kilométerre fekszik a helytől.

Jó ábrándozást! Jó utat!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr467530376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása