Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Cottage pie

2015. június 16. - Vankó Csilla

Pár hónappal ezelőtt posztoltam a Facebook-on egy finom angol ételt, amit ebédre készítettem. A fiú gyermekem amúgy imádta, de rengeteg kommentet kaptam, hogy a brit ételek ehetetlenek és nyomába sem érnek a híres magyar fogásoknak.

Ekkor határoztam el, hogy megpróbálom ezt a tévhitet elhessegetni és meg fogom mutatni a világnak (na jó a blog olvasóinak…), hogy rengeteg hagyományos és kevésbé hagyományos, és nagyon finom ételt esznek a ködös Albionban is.

Lesznek olyan receptek, amihez olyan alapanyagok is kellenek, ami nincs minden sarki boltban, de mindig adok majd linkeket, hogy hol szerezhetőek be Magyarországon.

Szóval, íme az első, nagyon tradicionális fogás a Cottage Pie

cottage_pie.jpgcottage_pie_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A pásztor pite (ami nem is igazán pite) a történelem könyvek szerint a 18. vége óta része a brit gasztronómiának. Tulajdonképpen egy húsos ragú burgonya pürével borítva, és aranybarnára sütve. Két féle néven is ismert: a Cottage Pie marhából, a Shepherd’s pie bárányhúsból készül.

Vili, a nemsokára 11 éves fiam az első számú kedvencének kiáltotta ki a napokban.

És akkor a recept 4-6 főre (nálunk max. 4 főre elég…), amit egy angol barátomtól tanultam, ezért nem biztos, hogy teljesen ugyanolyan mint, amiről máshol olvashattok:

Hozzávalók:

A raguhoz:
50 dkg darált marhahús
1 db vöröshagyma
1-2 db sárgarépa
1 zöldborsó konzerv
400 ml gravy szósz Bisto granulátumból(na ez nincs minden sarki boltban, de a Tesco-ban kapható)
1-2 evőkanál paradicsom püré
1 evőkanál angol mustár
Só, bors
2 evőkanál étolaj
2 hozzávaló, ami nem biztos, hogy mindenhol kapható:
bisto.jpgshottype1_328x328_2.jpg
 

A burgonya püréhez:
1,5-2 kg burgonya (főzni való)
5 dkg vaj
Tormakrém (opcionális)

 

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a burgonyát, a hagymát és a répát
  2. A burgonyát kockára, a répát karikákra vágva főzzük puhára külön-külön lábosban
  3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra
  4. Egy serpenyőben az olajon pároljuk meg az apróra vágott hagymát
  5. Adjuk hozzá a marhahúst, a sót és a borsot és pirítsuk mindaddig, amíg a marhahús barna nem lesz
  6. Vegyük le a lángot és keverjük a húshoz a mustárt és a paradicsompürét
  7. Utána jöhet bele a főtt sárgarépa és a leszűrt borsó
  8. Kevergessük meg egy kicsit, hogy a borsó átmelegedjen
  9. Öntsük bele a granulátumból elkészített gravy szószt (a dobozán rajta vannak az arányok, hogy 400 ml szószhoz mennyi granulátum és mennyi forró víz kell) és kevergessük meg
  10. Egy tűzálló tál aljára öntsük be a ragut és borítsuk be a szokásos módon, de tej nélkül elkészített burgonyapürével
  11. Tegyük be a sütőbe és várjuk meg, amíg a püré aranybarna lesz. 35-40 perc szokott lenni.

 

Yorkshire pudding-ot is szoktam köretnek készíteni, de nélküle is tökéletes.

Próbáljátok ki és írjátok meg a véleményeteket. Nagyon kíváncsi vagyok rá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr487549402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása