Helyek, ételek, érdekességek és csodák Nagy-Britanniából

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

Nagy-Britannia kincsei tőlem nektek

10 vicces nevű és/vagy történetű hagyományos brit étel

2015. november 13. - Vankó Csilla

Valószínűleg túl éhes vagyok, azért foglalkozom megint az evéssel. Meg az is bánt, hogy a legtöbb embernek nagyon rossz véleménye van a brit ételekről. Pedig nagyon sok nagyon finom fogás létezik. Ráadásul, ahogy a legtöbb dolognak, ezeknek is történelme van, akár 300 éve is léteznek. És a britek nagyon hagyomány tisztelők.

Íme 10 olyan étel, ami nagyon régóta a brit gasztronómia része és a legtöbbnek elég vicces az elnevezése vagy a története.

1. Skót tojás

scotcheggs_2231929k.jpg

Először is ennek a kolbászhúsba bugyolált, majd zsemlemorzsába forgatott és olajban kisütött főtt tojásnak semmi köze Skóciához. A britek néha egészen félrevezető neveket adnak a fogásaiknak. Ez a remek étek a Fortnum & Mason, az egyik legnagymenőbb élelmiszer áruház találmánya volt közel 300 évvel ezelőtt. Jő ötletnek gondolták, hogy készítsenek a lovas kocsival közlekedő arisztokraták számára egy kis rágcsálni valót az útra, ami jól elfér egy zsebükben. Megjegyzem, hogy az áruház így 300 év után is működik Londonban az eredeti helyén. Sőt már a londoni reptereken és Dubai-ban is nyitottak boltot és a világ számos táján forgalmazzák a termékeiket.

2. Cornish pasty avagy a Cornwalli töltött táska

pastynew_2514070k.jpg

Egy másik remek on-the-go étel a múltból, ami manapság már szinte népeledel, az angol Cornwall városából származó, kockára vágott vagy darált marhahússal, krumplival és édes krumplival és hagymával töltött sült tészta, angolul a Cornish pasty. Ez a klasszikus étek a 19. században a bányászok egész napra magukkal vihető élelmét jelentette. Sokáig meleg maradt és nem kellett hozzá evőeszköz, hogy megegyék. Az elmúlt időszakban a töltelék már variálódott, a húsoktól, a sajtoson keresztül az almásig, lekvárosig terjednek.

3. Spotted dick, avagy a foltos Dick

spotted-dick-1.jpg

Íme egy édesség, aminek szintén elég fura a neve:-) Semmi köze egy Richard nevű férfihoz és a férfiak legférfiasabb szervének szerencsétlen egészségügyi állapotára sem utal. Valójában egy régimódi gőzölt, szárított gyümölccsel töltött édes pudingról van szó. A "pudding" a brit angolban nem csak pudingra, de mindenféle édes és sós felfújtra is vonatkozhat, sőt magát a főétkezés után vagy uzsonnára felszolgált édességet is hívják így. Szóval, a források szerint a "dick" a "pudding" szóból ered, mégpedig oly módon, hogy először "puddink" majd "puddick" végül egyszerűen "dick" lett belőle a beszélt nyelvben, majd írásban is. Az első írásos "Spotted Dick" recept 1847-ből származik. Túl sok viccelődésre adott okot a név , ezért 2009-től már mint  Spotted Richard szerepel az éttermek menüjén.

Custard szósszal eszik, ami nagyon hasonló az általunk ismert vanília sodóhoz. A custard szósz eredetének említése során komoly hazafias indulatra és a francia-brit viszály megelevenedésére számíthatsz egy brittől. A leírások szerint a sodó francia eredetű, de a britek véleménye szerint ez hülyeség.

4. Yorkshire pudding

ftf0oskg69muoc5_medium.jpg

Jöjjön az egyik személyes kedvencem. Az édes után egy sós pudding, a Yorkshire pudding. Egy nagyon klasszikus angol köret. A klasszikus vasárnapi ebéd a „British Sunday roast”” elengedhetetlen hozzávalója. Néha desszertként is fogyasztják. Sűrű palacsintatésztából készül és annál tökéletesebb, minél magasabbra emelkedik sütésnél. Nálunk a gyerekek nagyon szeretik, ezért már többször is készítettem.

Az Angliában található Yorkshire megyéhez semmi köze sincs. Észak-Angliai szakácsok találták ki az ételt, hogy hasznosítsák a húsok sütésekor serpenyőben maradt zsírt. Eredetileg előételnek fogyasztották sűrű gravy szósszal, hogy olcsón megtöltse a gyomrot és utána a drága sült húsból már ne egyenek olyan sokat. Az első Yorkshire pudding recept William Kenrick kevésbé feminista The Whole Duty of a Woman (Egy nő összes kötelessége) című könyvében jelent meg 1737-ben.

És ha már az északi angolokról és az evésről beszélek, érdemes megemlíteni, hogy náluk az ebéd a „dinner” a „lunch” helyett és a vacsora a „tea” a „dinner” helyett. Érdemes ezt tudni, ha egy észak angol férfi „tea”-re invitál, nem teázni szeretne:-)

5. Fish & Chips

 6933.jpg

Na jó ezt a fogást mindenki ismeri. Igazi klasszikus "street food" Nagy-Britanniában. Csak néhány érdekesség róla. Az eredete az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor még vasúton szállították a halat más városokba a keleti partról, ahol az árusok már alig várták a rakományt. A halat sörtésztában sütik ki. Eredetileg újságpapírba tekerték és a mai napig vannak helyek, ahol újságpapírt imitál a csomagolás. Szigorúan kézzel ették, de ma már kapunk hozzá fa villát. Leginkább tőkehalból, foltos tőkehalból vagy lepényhalból készül. A „chips” a briteknél a sült krumpli. Amit mi chipsnek hívunk, azt ők crisps-nek.

6. Mushy peas (Zöldborsó püré)

201207-216410-british-bites-mushy-peas.jpg

Nálunk, is hódit a zöldborsó, mint köret, különböző elkészítési módokkal, de a britek a zöldborsó pürére esküsznek. Muszáj megjegyezni, hogy ez az étel ízre sokkal jobb, mint kinézetre.  Nagyon egyszerűen elkészíthető. Csak vajat, tejszínt, sót és borsot rakunk a megfőzött borsóhoz és krémesítjük úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darab borsók is. Yorkshire-ben, Nottinghamshire-ben és Derbyshire-ben snack-ként eszik magában. Nottinghamshire-ben menta szósz is kerül mellé. Derbyshire-ben sült krumplihoz adják. Skóciában pedig a Fish & Chips-hez köret. „Yorkshire kaviárnak” is nevezik. Kerülhet sült húsok mellé és pitébe is egyaránt.

A britek, mint ahogy más klasszikus ételüknél, ebből is előszeretettel veszik a konzerv verziót. Rengeteg márka létezik belőle. Én is azt szoktam rendelni. Nagyon finom. Ne az itthon megszokott tartósítószer ízű konzervekre gondoljatok:-)

7. Black pudding

crblackpudding_2771966k.jpg

A nagy angol reggeli elengedhetetlen része. Bár puding van a nevében, nem édesség, és nem is egy felfújt, hanem a véres hurkánk brit változata. Grillezik, serpenyőben vagy sütőben sütik vagy csak megfőzik. Nagyon népszerű odaát. A múltban hazájukat elhagyó brit és ír migránsok terjesztették el a világon. Állítólag a Stornoway black pudding a legfinomabb, amit Skóciában, a Western Isles részen tudunk beszerezni.

8. Scottish haggis

haggis-neeps-tatties-large.jpg

A Haggis a legtipikusabb skót étel. Leginkább a hurka és a disznósajt keverékére emlékeztetett. A skótok imádják, nemzeti identitásuk egyik jelképének tartják. A rossz nyelvek szerint viszont az angolokat szokták vele riogatni, akiket állítólag kiráz tőle a hideg (Ennek majd utánakérdezek mindkét félnél:-)) A hagyományos recept szerint feldarabolt birka- vagy borjúbelsőségből (aprított szív, tüdő, máj) készül, amelyet faggyúval, hagymával, zabliszttel és fűszerekkel kevernek, majd juhbélbe vagy birkabendőbe töltenek és megfőznek. Tűzforrón, „neeps and tatties”-el, azaz paszternák pürével és tört burgonyával szervírozzák. A haggis a skót henteseknél egész évben kapható. Az étel igazi szezonja azonban két jeles ünnepnaphoz kapcsolódik: Szilveszterhez és január 25-én a „Burns Night”hoz. E napon van Robert Burns születésnapja, Walter Scott mellett ő a skót irodalom legjelentősebb személyisége és ódát írt a haggis-hoz.

9. Bubble and squeak

foodbubble_2528055k.jpg

“Waste not want not”, ahogy a britek mondják. Vagyis semmi sem mehet kárba. A Bubble and squeak a Sunday roast után megmaradt zöldségekből készül. Általában van benne tört burgonya vagy burgonya püré és kelbimbó, de adhatunk hozzá répát, borsót és káposztát is. A lényeg, hogy semmi se menjen kárba a finom zöldségköretből. Csak egy serpenyőben összepirítjuk a burgonyát a zöldségekkel, amíg egy kicsit meg nem barnul. Reggelire kiváló. Az elnevezése ennek az ételnek viszont amennyire vicces, annyira találó is, mert elkészítés közben bugyborékoló és nyüszítő hangot ad.

10. Toad in the Hole, avagy Béka a lyukban

foodtoad_2528067k.jpg

Íme egy újabb étel, aminek vicces a neve, de sok brit étterem étlapján megtalálható. A kétéltűnek hál’ istennek semmi köze ehhez a fogáshoz és szokás szerint sokkal finomabb, mint ahogy azt a kinézete alapján gondolnánk. Aki lyukban-békát rendel, Yorkshire pudding-ba fektetett és úgy kisütött kolbászokat kap, amit hagymás gravy mártással és zöldségekkel tálalnak. Az étel neve egy Alnmouth-i történetből ered: a város golfpályáját az év egyes részeiben elözönlik a békák. Az egyik golfverseny alkalmával az egyik játékosnak sikerült begurítania a labdáját a lyukba, de egy frissen ébredt béka visszafejelte azt a pályára. A közeli szálloda szakácsa kapott az alkalmon, és kitalált egy fogást a peches golfos tiszteletére.

Ha további érdekességekre is kíváncsi vagy Nagy-Britanniáról  a tálalásomban, lájkold Facebook oldalamat is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagy-britannia-kincsei.blog.hu/api/trackback/id/tr748075986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2015.11.13. 21:11:14

Szép kollekció. Aki teheti, tengerparton egyen fish & chips-et, mert ott friss halból készül, ég és föld a különbség az ízét illetően a nagyobb városokban kaphatókhoz képest.
Cornwall Anglia legnyugatibb megyéje. A belsejét ették meg az ónbányászok, a külső, vastag kérgét, amit a kezük érintett eldobták, mert mérgező lehetett az ón miatt.
süti beállítások módosítása